Svenskarnas intresse för att handla begagnat nådde en topp under 2015-2016. Åren därefter har vi handlat på second hand mindre frekvent.
Det visar Konsumtionsrapporten, som ges ut av centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan i Göteborg.
Priserna höjdes
– Second hand blev trendigt och nådde en topp 2015. Kanske beror minskningen på att handeln passade på att höja priserna då, säger John Magnus Roos, redaktör av Konsumtionsrapporten, som ges ut av Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan.
Rapporten mäter endast köptillfällen, och visar inte hur mycket pengar som svenskarna lagt ned på begagnade varor.
Att branschen upplever ett uppsving kan bero på att priserna höjts, enligt John Magnus Roos.
– Det är möjligt att det blivit mer lönsam business att hålla på med second hand, att marginalerna blivit bättre och handeln därför upplever att det går bättre.
– Det kan också vara så att svenskarna spenderar mer pengar på second hand, utan att vi för den sakens skull köper begagnat oftare. Här behövs mer forskning.
Miljön och jakten på det unika är motorn
Det finns flera anledningar till att kunder väljer att handla begagnat. För en grupp handlar det om ekonomi – att det är billigare helt enkelt.
– Men det är inte längre den främsta anledningen till att handla second hand i dagens Sverige, säger John Magnus Roos.
– I dag motiveras second hand-trenden av att det är miljövänligare. Hållbarhetsargumentet har bara blivit starkare hos konsumenterna de senare åren. Andra drivs av möjlighet att hitta mer unika föremål än i den traditionella handeln, säger Roos.
Färre köp – men mer klirr i kassan
Konsumtionsrapporten visar att den genomsnittlige svensken handlade begagnat vid 3,6 tillfällen 2016. Den siffran minskade till 2,6 tillfällen 2017. Statistiken för vårt privatkonsumtion 2018 publiceras först i december 2019. Enligt John Magnus Roos visar statistiken dock att antal köptillfällen 2018 ligger kvar i ungefär samma nivå som 2017.