– Ostronen har påträffats här i ungefär tio år. På det djupet som de gillar att vara är salthalten inte rätt, så troligtvis kan de inte fortplanta sig i Öresund, säger Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog på Helsingborgs stad.
Men hon menar att ostronen skulle kunna föra med sig virus- och parasitsjukdomar som kan hota våra inhemska ostron- och musselarter. Fast i dagsläget så finns det inget som tyder på det, menar Stina Bertilsson-Vuksan.
Däremot har ostronen visat sig vara tåliga, även i vattnen här har de nått en storlek som motsvarar den då ostron brukar hamna på mattallriken. De kan alltså överleva minusgrader och bli flera år gamla.
Ostronen kan bli 20 centimeter
Det japanska jätteostronet kan bli upp till 20 centimeter. Ostronen anses som en delikatess.
– Fast att äta dem som finns här i hamnen skulle jag inte rekommendera. Här finns det båtar och därmed risk för diesel och annan nedskräpning i vattnet, säger Stina Bertilsson-Vuksan.
Hon blickar ut över Norra hamnen, på sina håll är vattnet oljefärgat och färgglatt plastskräp syns på flera ställen. Men ostronen smutsar inte ner, tvärtom: de är små reningsverk, och uppe vid havsytan lever de.
Förökar sig i Bohuslän
I Bohuslän kan ostronen däremot fortplanta sig. Och det skulle kunna innebära risker för arter som lever på liknande sätt, som exempelvis blåmusslor enligt Stina Bertilsson-Vuksan.
– Men det har visat sig att ostronen faktiskt kan dela levnadsmiljön med musslorna. Fast det här med ekosystem är invecklat. För det kan ju i sin tur innebära att sjöfåglarna får det svårare att nå musslorna, och då blir det ju en påverkan ändå, säger hon.