Jesper Ekberg står framför sitt fält, som är täckt av is, i Kollebäckstorp utanför Munka-Ljungby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man hade aldrig kunnat föreställa sig något som detta, i så fall hade jag gjort någonting tidigare, säger Jesper Ekberg. Hör honom berätta mer om översvämningens konsekvenser i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Jesper hölls vaken i flera dygn när hans mark svämmades över: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

När Rössjöholmsån svämmande över förra veckan blev det intensivt för Jesper Ekberg från Kollebäckstorp. Under flera dygn i sträck arbetade han för att stoppa vattenflödet, så att det inte skulle nå fram till hans hus.

Genom att bland annat bygga en lägre mur på sin tomt, lyckades han till slut stoppa vattnet innan det nådde huset utanför Munka-Ljungby.

Men de senaste fem dagarna har inneburit en stor stress – vid ett tillfälle arbetade han i nästan 48 timmar, utan någon sömn.

– Man känner en stor frustation och uppgivenhet över att ingen, förutom grannarna, har hjälpt till, säger Jesper Ekberg.

Kommunen: ”Vi alla har ett ansvar”

Enligt honom borde Ängelholms kommun, som genom dammluckor har möjlighet att reglera vattenflödet från Rössjön, ha agerat tidigare.

Å andra sidan menar kommunen att det är andra faktorer som ligger bakom de höga vattennivåerna i ån, däribland mycket nederbörd under senhösten och vintern. Nedfallna träd, som har lagt sig över åfåran, gör samtidigt att vattnet stiger och tar andra vägar.

– Vid den här typen av händelser har vi alla ett ansvar. Det innebär att kommunen ansvarar för allmänna platser och att respektive markägare eller samfällighet ansvarar för sin mark, skriver Anna Thott, Samhällsbyggnadschef på Ängelholms kommun, i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Oro inför framtiden

Nu har vattnet lagt sig som ett istäcke över stora delar av Jesper Ekbergs mark. Även om huset för tillfället är oskatt, har hans odlingar blivit helt förstörda.

Samtidigt känner han en oro över vad som kommer ske när isen börjar smälta.

– Vattnet kommer vilja ta vägen någonstans, och det kommer troligtvis ta sig mot vårt hus och stall.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.