Julia Righetti kör med gräsklipparen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Julia Righetti nystartade entreprenörresa när hon nu startat sitt första företag som 16-åring. Foto: Anna Simonsson/SVT

Julia, 16, driver eget företag: ”Glad jag fick chansen prova starta eget”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Julia Righetti är en av nio ungdomar från Svalövs kommun som förverkligar drömmen om att starta eget företag. Nu erbjuder hon huspassningstjänster med sitt nystartade företag.

Julia Righetti har grundat ett huspassningsföretag, en service som erbjuder underhåll och skötsel av hus och gårdar i närområdet. Hennes tjänster inkluderar allt från gräsklippning och fönsterputs till djurpassning och stallhjälp.

– Jag bor själv på en gård och vet hur mycket det kan vara, så då kände jag att jag kan hjälpa andra genom att erbjuda min huspassningstjänst, säger Julia Righetti.

Med entreprenörskap i blodet drömmer Julia om att fortsätta driva eget efter studierna, med en arkitektfirma som framtida målbild.

– Nu när jag testar på att ha eget företag kan jag ta med mig av mina erfarenheter till när jag startar min arkitektfirma, säger Julia Righetti.

”Det handlar om att våga ta första steget”

Joel Toryd, projektledare för UngDrive i Lund, är en av de mentorer som stöttar Julia och de andra deltagarna under deras resa. Han betonar vikten av att ta det första steget, oavsett hur stora drömmar man har.

– Jag hoppas ungdomarna tar med sig från det här projektet att det inte behöver vara så svårt att vara företagare, säger Joel Toryd.

Projektet finansieras bland annat av Svalövs kommun som erbjuder ungdomar som går i årskurs nio eller på gymnasiet att driva ett sommarföretag.

Se hur en dag på jobbet kan se ut för Julia Righetti i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.