En person ligger på en bänkpress och lyfter en tung skivstång med vikter på båda sidor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år har 20-åriga Axel Isberg från Kvidinge tagit guld på Junior-EM och Junior-VM. Se honom träna i videon ovan. Foto: SVT

Juniorvärldsmästare i styrkelyft: Nu siktar Axel Isberg på ett ton

Publicerad

För vissa innebär ett tungt år något negativt, men för styrkelyftaren Axel Isberg är det precist tvärt om. I år lyfte han tyngst på både Junior-EM och Junior-VM.

Som 14-åring tog Axel Isberg 200 kilo i marklyft. Sex år senare lyfte han 945 kilo under Junior-VM i Malta.

I styrkelyft tävlar man i tre olika deltävlingar, där den sammanlagda vikten av de bästa resultaten i varje gren, avgör.

– Först är det knäböj, man lägger stången på ryggen, kör en knäböj upp och ned och lägger tillbaka stången. Sen är det bänkpress, det är som en armhävning med en stång. Man ligger på rygg för stången mot bröstet och pressar upp. Till sist är det marklyft, man ska lyfta upp en stång från marken, säger Axel Isberg.

Kan tävla mot seniorer

Axel Isberg tävlar i juniorklasserna för åldrarna 19 till 23 år. Han har redan nu möjlighet att delta i tävlingar med seniorerna men menar att det är för tidigt.

– Jag vill inte stressa, säger Axel Isberg.

Se Axel Isberg träna och berätta mer om sitt sport-år i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.