Äpplen som lämnats in till återvinningscentralen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när nordvästra Skånes äpplen anländer till biogasanläggningen och ihop med omkring 50 ton matavfall om dagen blir till grön energi. Foto: Anna Simonsson/SVT

Kan bli rekordår för äpplen – men nästan all frukt slängs

Publicerad

I år är chanserna höga för ännu ett bra äppelår. Men faktum är att det mesta av skörden går till spillo. Nästan 95 procent av all frukt kastas.

Förra året hamnade 56 ton äpplen hos återvinningscentralerna i nordvästra Skåne och i år kan det bli ännu mer.

– Vi får in en majoritet av äpplen, men det är inte det mest effektiva att göra biogas på, säger Mikael Bergqvist, platschef på Biond.

Förhoppningen är att all frukt ska förbrukas, men har man fallfrukt över ser biogasanläggningen i Helsingborg hellre att frukten nyttjas till förnyelsebar energi.

– Det är bättre att frukten kommer hit så att vi kan använda det till att göra biogas än att den ligger på marken och släpper ut metan, säger Mikael Bergqvist.

”Bidrar till minskande koldioxidutsläpp”

Biogasanläggningen kan producera biogas som motsvarar omkring nio miljoner liter bensin om året, men det beror på vilka råvaror som kommer in.

– Att återvinna fallfrukt är ett miljövänligt alternativ som bidrar till minskade koldioxidutsläpp.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.