Syftet med bilderna är att visa fram och påminna om Helsingborgs historia, berättar Gill Paulsson, cityutvecklare på stadsbyggnadsfövaltningen.
– Staden utvecklas hela tiden, men det är fint att kunna visa var vi kommer ifrån. Och så behövde vi minska kostnaderna för klottersanering.
Enligt siffror från stadsbyggnadsförvaltningen inkom förra året 730 ärenden som gällde klotter på elskåp. Kostnaden för att sanera dessa uppgick till cirka 220 000 kronor.
Hittills i år har 273 stycken anmälts.
– Klottret har nästan helt försvunnit. Det kan bero på att det är mönstrat, taggarna syns helt enkelt inte lika bra längre, säger Gill Paulsson.
Ska visa hur platsen såg ut
Ett av elskåpen på Kolmätaregränden pryds numera av en bild på en grupp damer iförda hattar, handväskor och kappor. De väntar på att släppas in på Widboms rea på Kullagatan 1952. Två kvinnor blickar in i kameran.
Skåpet står ett stenkast ifrån den plats där kvinnorna köade för snart 70 år sedan.
– Jag har försökt ta fram bilder som överensstämmer med hur det såg ut på platsen förr i tiden, säger Gill Paulsson.
Fler skåp ska prydas
Och fler historiska motiv ska det bli framöver. Ytterligare 12 elskåp i kvarteren runt Sankta Maria kyrka ska förskönas.
– Vi har bara fått positiva reaktioner. Vi ser också att det inspirerar andra, fastighetsägare och krögare exempelvis, som ser att det går att lyfta områden med rätt enkla medel.
Bilderna kommer från stadsarkivet och från Helsingborgs Dagblads bildarkiv. Projektet är ett samarbete mellan Helsingborg stad, cityföreningen, Öresundskraft och HD.