En flicka blev attackerad och knivhuggen i Ängelholm i juni i år. På fredagen kommer domen mot den kvinna som misstänks för attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka blev attackerad och knivhuggen i Ängelholm i juni i år. Nu har en 34-årig kvinna dömts för dådet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård efter knivattack i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått fem månader sedan en flicka i tioårsåldern blev attackerad och knivhuggen i Ängelholm. Nu döms en 34-årig kvinna till rättspsykiatrisk vård för mordförsök.

Det var en solig junikväll, intill Victoriaskolan i Ängelholm, som en tioårig flicka blev attackerad på sin väg hem från stan. Fickan blev knivhuggen av en 34-årig kvinna som senare konstaterades lida av en allvarlig psykisk störning.

Mordförsöket på flickan var kulmen på våldsamma veckor riktat mot just minderåriga flickor. Det var den femte oprovocerade attacken i Ängelholm inom loppet av två veckor.

Ängelholmsdådet

– Där såg vi en ökning av den här kvinnans våld mot unga tjejer och det finns ett samband där som har med kvinnans psykiska sjukdom, säger Fredrik Forssman, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Hör honom, åklagaren och försvararen berätta om domen i klippet ovan.

Nekade först – erkände sen

Till en början nekade kvinnan att det var hon som låg bakom knivattacken. I augusti bytte hon fot och erkände handlingen, men bestred att hon ämnade att döda flickan och att det därmed inte ska klassas som mordförsök.

Åklagaren å sin sida menade att upprepade knivhugg ska räknas som mordförsök.

Och nu har Helsingborgs tingsrätt sagt sitt. Det var ett mordförsök.

– Man kan konstatera att flickan fick tre knivhugg, två träffade i den högra lungan. Vart och ett av dem var så allvarliga att flickan förmodligen hade avlidit om hon hade fått vård så snabbt, Fredrik Forssman.

Chefsrådmannen menar även att det fanns förberedande moment som 34-åringen hade gjort.

– Hon hade köpt in en kniv i syfte att använda den för att skada någon.

Attackerat flera flickor

Under fredagen dömdes hon också för att ha misshandlat de fyra andra flickorna. Tre av dem har hon slagit i huvudet med en sten.

Sammanlagt ska hon betala cirka en halv miljon kronor i skadestånd.

Eftersom kvinnan har konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning kan hon inte dömas till fängelse utan överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Det innebär att en domstol ska pröva om vården ska upphöra.

I klippet nedan kan du se en sammanfattning av attackerna i Ängelholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholmsdådet

Mer i ämnet