Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M), ser inget problem med att fortsätta samarbetet med de nu uteslutna SD-politikerna. Foto: Teresia Loive/SVT

Kommunalrådet fortsätter samarbetet med uteslutna SD-politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga tolv politiker i Klippan som uteslutits från Sverigedemokraterna kommer att fortsätta som politiska vildar. Men kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) ser inte att det kommer få några konsekvenser på politiken.

– Jag förstår att det ser rörigt ut utifrån men vi var rätt förberedda på det här, säger hon.

Tio ordinarie ledamöter och två ersättare i Klippan utesluts från Sverigedemokraterna efter att ha röstat fram två ex-nazister till förtroendeposter i kommunen. Under tisdagskvällen beslutades att de kommer att fortsätta som politiska vildar, något P4 Kristianstad var först med att rapportera.

– Alla sitter kvar som partilösa. Det är en stabil grupp som vill fortsätta styra tillsammans och i samarbete med våra allianspartier, säger Jonas Luckmann, tidigare ordförande i den SD:s lokala partiförening.

Kommunalrådet: ”En stark grupp”

Anna Andresen (M) har själv gått emot sitt eget parti när hon tillsammans med partikollega Christer Persson (M), valde att släppa fram Sverigedemokraterna efter höstens val. Hon fick posten som kommunstyrelsens ordförande och står fast vid att samarbeta med de numera obundna sverigedemokraterna.

– De som blivit utesluta nu är en stark grupp med mycket viljestyrka som vill göra det som är bäst för Klippan. De vill fortsätta göra gott för kommunen, oavsett vad de har för politisk partitillhörighet, säger Anna Andresen (M).

Ordförande för Moderaterna i Klippan, Ulf Bengtsson, menar att resten av partiet inte är med på banan.

– Man blir ju orolig för hur det ska gå med politiken. Vi står inte bakom Anna i detta beslutet, säger han.

Tror inte förtroendet är skadat

Men Anna Andresen (M) tror inte förtroendet är skadat varken för Sverigedemokraterna eller för henne själv.

Du ser inte det som ett problem att ni valt in tidigare ex-nazister, som inte är folkvalda, till tunga poster i kommunen?

Jag förstår att det låter märkligt men jag vet att de lämnat den historien bakom sig och att de bara vill arbeta för kommunens framtid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.