En majoritet av barnsjuksköterskor vid barnkliniken på Helsingborgs lasarett har sagt upp sig, framför allt i protest mot bristen på tid för återhämtning när de jobbar skift.
På torsdagen hade bara fem av de totalt 33 tagit tillbaka sina uppsägningar efter att ha fått ett förslag som bland annat lovar ”hälsosamma scheman” .
SVT Nyheter Helsingborg berättade tidigare i veckan om hur förvaltningschef Björn Zackrisson vill lösa krisen. All barnsjukvård ska finnas kvar med hjälp av befintliga barnsjuksköterskor, bemanningsföretag och nyanställningar. En arbetsgrupp ska se över hur olika sjukhus inom södra Sverige och i Danmark kan samarbeta kring barnsjukvården. Han menar att patientsäkerheten inte kommer hotas.
Bara fyra av 33 barnsjuksköterskor har tagit tillbaka sina uppsägningar. Hur ska ni klara att ha all verksamhet öppen?
– Vi kommer att klara det med hjälp av de fyra och med alla dem som inte sagt upp sig. Vi har inlett samtal med eller har redan anställt ytterligare elva sjuksköterskor. Vi kan också ta hjälp av bemanningsföretag, sa Björn Zackrisson till SVT i tisdags.
”Inga realistiska förslag”
Men Ulf Westgren vill inte ens kalla det en plan.
– Jag har inte sett några realistiska förslag utan snarare ett önsketänkande. Det är en enorm apparat att skicka sjuka barn till Danmark, det kräver månader av förberedelser. Det tar tid att utbilda sjuksköterskor till barnsjuksköterskor. Vi har redan ett gott samarbete med andra sjukhus inom regionen. Men ingen har reservkapacitet för att ta emot fler barn.
Barnläkarna ser med stark oro på det som händer. Det bor 60 000 barn i lasarettets upptagningsområde. Varje dygn läggs i snitt sju barn in på barnavdelningen. 400 barn om året måste vårdas akut på neonatalavdelningen.
– Konflikten har kommit till en punkt som är så allvarlig att alla nu måste besinna sig. Det här måste få ett stopp. Priset om det inte löser sig blir högt. Och det är de minsta och sköraste patienterna som får betala det, säger Ulf Westgren.
Tycker det är samhällsfarligt
Han betecknar konflikten som direkt samhällsfarlig.
– Konflikten kan drabba tredje part mycket hårt. Barn riskerar att förlora livet eller drabbas av livslångt handikapp om detta inte stoppas. De kommer att fara illa.
På torsdagen bjöd barnläkarna in nordvästskånska regionpolitiker till ett möte för att berätta om sin oro.
– Vi ville försäkra oss om att de förstått allvaret. Det blir rena krigssjukvården för barnen om inget händer. Politikerna har ett moraliskt ansvar att reda ut den här situationen. Det är de som har försatt oss i den, säger Ulf Westgren.
Hoppas att det löser sig
Läkarna beskrev det allvarliga läget för barnsjukvården och manade till besinning.
– Det finns inget enkelt sätt att lösa de problem som uppstått. Men om det inte sker kollapsar barnsjukvården i Helsingborg. Avgörandet ligger hos politiken. Bara de kan lösa krisen. De måste hitta vägar att ingjuta hopp hos alla och visa att det går om vi gör det tillsammans.
Ulf Westgren tror och hoppas att krisen kan blåsas av före den 23 december, när uppsägningstiden går ut.
– Jag tror att det löser sig. Jag tror att fler sjuksköterskor drar tillbaka uppsägningarna. Men allt beror på hur politikerna och tjänstemännen hanterar detta. Barnsjuksköterskorna måste gås till mötes med konkreta löften om en bättre arbetsmiljö.
Nya uppgifter
Sent under fredagen kommer det fram att den tillsatta arbetsgruppen på Region Skåne tagit fram en så kallad målbild för att lösa situationen. Hur den ska förverkligas vet man inte ännu men målbilden är att, trots bristen på sjuksköterskor, inte dra ned på vården i Helsingborg och inte transportera barn till andra sjukhus om det inte är medicinskt motiverat. Hur det ska gå till kan de inte precisera idag.