I kommunens kök på vårdboendet Kungshult finns det gott om ekologiska produkter i det stora lagret.
Och det speglar utvecklingen i de kommunala matsalarna.
2012 var andelen ekologisk mat till förskolor, skolor och äldreboenden 15 procent.
2017 hade den siffran ökat till 46 procent.
– Vi behöver öka den andelen för kommande generationer men också för de som finns här nu, säger kommunalrådet Marcus Friberg (MP).
Tydliggöra med nya mål
Men Miljöpartiet tycker inte att det här räcker. Nu vill partiet sätta ett nytt mål – år 2020 ska andelen ekologisk mat vara uppe i 60 procent när kommunen gör sina inköp.
– Vi ökar andelen med flera procentenheter varje år och det hoppas jag att vi också gör framöver. Men vi vill tydliggöra det genom att sätta ett mål, säger Marcus Friberg.
Men det finns också viss kritik mot ekologiska matinköp. Flera forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, anser att närodlat är bättre eftersom ekologisk mat ofta transporteras långa sträckor.
Kommunens kostchef Jenny Håkansson håller med om att det kan vara så.
– Ibland känns det en smula konstigt att köpa ekologisk mat som transporterats långt. Jag hade gärna sett mer fokus på närodlade produkter, säger hon.
”Bäst satsa på båda”
Marcus Friberg säger att närodlat idag utgör en tredjedel av matinköpen.
– Men jag tror att närodlat och ekologiskt kan gå hand i hand framöver, säger han.
Ajla Feratovic är elev vid Olympiaskolans gymnasium och ingår i skolans hållbarhetsgrupp.
Hon betonar att maten är en viktig del av klimatfrågan.
– Det bästa vore om kommunen satsar på både närodlat och ekologiskt, tycker hon.