Vandringsolyckor på Kullaberg steg kraftigt under 2017. Likadant har det varit i år – totalt nio olyckor, varav sju av dem inträffade under en 14 dagarsperiod.
– Det är svår terräng. Kullaberg består av klippor och oländig terräng, säger Henrik Persson, operativ chef på räddningstjänsten i Höganäs.
Den kraftiga ökningen av olyckor har fått räddningstjänsten att reagera. Tidigare i somras uppmanade de folk att vara försiktiga – något långt ifrån alla är, menar Henrik Persson.
– Man bör tänka igenom noggrannare vad det är man ger sig in på, vad man faktiskt företar sig. Folk kan inte komma till Kullaberg och vandra med foppatofflor och sandaler, säger han.
”Svår terräng”
Flera av olyckorna skedde under den mest intensiva perioden, med gräs- och skogsbränder. En räddningsinsats på Kullaberg kräver minst nio personer samt ambulanspersonal.
Räddningstjänsten menar att det är slöseri med resurser.
– Det är svår terräng för oss att ge oss ut på och därför tar det onödiga resurser för det ändamålet, säger Henrik Persson.
För tre år skedde en dramatisk räddning av en kvinna vid Nimis. Räddningsinsatsen var svår och kvinnan fick hissas ner med hjälp av en 80 meter lång linbana.
”Man kan bryta benen”
När SVT är på plats på Kullaberg träffar vi det tyska paret Helfer.
– Naturligtvis måste man ha stabila skor, inga sandaler eller tofflor, säger Ingrid Helfer.
– Och inte träskor, säger Detlef Helfer.
Vad finns det för risker med att komma oförberedd, tror du?
– Man kan bryta benen, säger Ingrid Helfer.