Kraftig ökning av knarksmuggling via post i nordvästskåne

Uppdaterad
Publicerad

I år har Tullverket gjort flera större beslag av narkotika i nordvästra Skåne och enligt deras statistik är det en kraftig ökning av post- och kurirbeställningar.

Det handlar om att beställningar via internet skickas som brev och paket till adresser här i nordvästra Skåne.

– Det är ett omfattande och växande problem, säger Oscar Lindvall biträdande kontrollchef på Tullverket Syd.

Hör tullverket berätta om narkotikabeslagen via post i klippet ovan

Även genom godstransporter

Under pandemin har Tullverket även märkt av en ökning av det kommersiella narkotikaflödet som inte varit påverkat av gränskontrollerna som privatpersoner. Det är knark som göms i reservhjul, gasbehållare och andra dolda utrymmen.

– Man döljer narkotikan i lastbilar som har möjligheten åka igenom länder på ett annat sätt än privatpersoner, säger Oscar Lindvall.

Kokain, amfetamin och tramadol

I år har Tullverket gjort större beslag av kokain vid gränskontroller i nordvästra Skåne och när det gäller post- och kurirbeställningar är det amfetamin och tabletter som dominerar.

– Det är så stora mängder så det handlar inte om eget bruk utan det här ska säljas vidare och spridas, säger Oscar Lindvall.

Enligt Oscar Lindvall handlar det om tusentals tabletter och kilovis med narkotika.

– Jag skulle vilja påstå att vi är framgångsrika i dessa ärenden eftersom vi spanar på personerna och vidtar nödvändiga åtgärder för att säkra bevis och åtala gärningsmännen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.