Läkarfacket menar att det hyrläkarstopp som Region Skåne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkarfacket menar att det hyrläkarstopp som Region Skåne beslutat om kommer leda till att läkare inte orkar jobba kvar. Foto: Linda Ekström

Kritik mot hyrläkarstopp i Skåne: ”En person kommer göra tre mans jobb”

Publicerad

Nästa år blir det totalt stopp för hyrläkare på de skånska sjukhusen. De ska ersättas av fast anställda. Men läkarfacket i Helsingborg tror att det finns risk för att sjukvården blir sämre.

Första oktober togs första steget i vad som ska bli sjukhus utan inhyrda läkare i Region Skåne. I mitten av januari ska det vara helt genomfört och sedan väntar samma process på vårdcentralerna.

Region Skåne hyr just nu in läkare för totalt 200 miljoner kronor. Vid Helsingborgs lasarett är notan så här långt i år nära 17 miljoner för 82 hyrläkare.

Jämför med sjuksköterskorna

– Det här är inget sparpaket. Tanken är att hyrläkarna ska ersättas av fast anställda läkare med sikte på en bättre vård med mer kontinuitet, säger Johanna Holmberg, HR-direktör på Region Skåne.

Hon pekar på den tidigare processen när möjligheten att hyra in sjuksköterskor stoppades. Det ledde till att 400 istället blev anställda.

Läkarfacket kritiskt

Men Läkarförbundet, läkarnas fackliga organisation, är kritiskt och tycker inte att man kan jämföra rakt av.

– Det är långt ifrån säkert att hyrläkarna vill bli anställda. De har valt det här sättet att arbete för att ha en friare tillvaro, säger Johan Gustafsson, ordförande för Läkarförbundet i Helsingborg.

Han är rädd för att effekten istället blir läkarbrist med längre väntetider för patienterna och sämre vård om regionen inte lyckas anställa tillräckligt många läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.