Claes Ohlsson är kritisk mot den tidiga elitsatsningen inom fotbollen. Foto: SVT/TT

Förbundets kritik mot elitsatsning inom barnfotbollen

Publicerad

Fotbollen är till för barn. Inte tvärtom. Det säger både forskaren och fotbollsordföranden om Helsingborgsklubben som elitsatsar i tidig ålder.

På tisdagen berättade SVT Nyheter Helsingborg om fotbollsklubben Helsingborg City FC som aktivt väljer bort spelare som inte håller måttet – när de så unga som åtta år.

Klubbens ordförande David Thuilin förklarade att man vill hitta utvecklingsglädjen och inte lek- och tramsglädjen.

Men nu kommer kritik från både idrottsforskaren och professorn Johan Norberg, Malmö universitet, och ordförande i Skånes Fotbollförbund, Claes Ohlsson.

Johan Norberg kallar tidig gallring för idiotiskt.

”Utgå från barnens bästa”

– Barn ska ha roligt i idrotten och umgås med andra som har samma intresse. Man ska inte anpassa barn till idrotten, det ska vara tvärtom. Men den här klubbens utgår från idrottens bästa, säger han.

Johan Norberg säger också att all forskning visar att man inte kan avgöra framtida talang när barnen är små.

– Vill man ha framgångsrika vuxna fotbollsspelare så bör strategin vara att få så många som möjligt att stanna kvar så länge som möjligt – och ha kul. De flesta unga som spelar fotboll kommer att i vilket fall som helst att sluta mellan 11 och 13 år, oavsett hur bra de är som små. Först då kan man börja bedriva talangutveckling.

Måste utbildas

Helsingborg City FC får 14 000 kronor om året från kommunen. Men nu hotar staden att frysa pengarna om inte klubben ändrar strategi.

– Vi reagerade på att klubben på sin hemsida skrev att de var en elitsatsande förening och att den som håller på med breddidrott inte platsar där, säger fritidschef Daniel Nilsson.

– Nu kräver vi att klubben går en utbildning hos Skåneidrotten och ändrar sin pedagogiska modell, säger Daniel Nilsson.

I videon ovan kan du höra vad Claes Ohlsson tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.