I samband med pandemin var det många i hotell- och restaurangbranschen som drabbades hårt. Varsel och uppsägningar gjorde att många sökte sig till andra arbeten.
– Det handlar inte om att locka tillbaka dem till branschen, utan att de flesta har omskolat sig och valt en annan linje, säger Eva Dahlberg.
Det har nu gått så långt att det påverkar verksamheten och hur många gäster som de kan ta emot.
– Man hamnar i sitsen där man måste ställa om sin verksamhet utifrån hur mycket personal vi har och då inte kunna ta emot gäster, säger Eva Dahlberg.
I klippet ovan får du höra om hur personalbristen påverkar branschen – och varför man letar personal utanför EU.
Återinför lärlingsprogram
Eva Dahlberg menar att det tidigare lärlingssystemet behöver återinföras.
– Då tror jag vi kommer på fötter med rekrytering med personal, säger hon.
Hon menar också att restaurangskolorna behöver uppdateras för att bättre matcha arbetsmarknaden och göra yrket mer attraktivt.
Kritisk mot arbetsförmedlingen
Det nuvarande systemet med krav på att arbetssökanden måste fylla upp en viss kvot med antalet ansökningar för att få ta emot stöd är ett hinder menar Eva Dalberg.
– När jag ser ansökningarna från arbetsförmedlingen så börjar jag klia sig i huvudet och undra. För när man lyfter A-kassa måste man söka ett visst antal jobb men det är ganska uppenbart att det inte spelar någon roll vilket jobb du söker, säger hon.