Lucas Ljungkvist tänder fyr på Natos stadgar på Konsul Olssons plats i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Onsdagens aktion på Konsul Olssons plats i Helsingborg slutade med att Natos stadgar sattes i lågor. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Kritiskt mottagande för Natobränning i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en ansökan om att bränna en helig skrift i protest mot Sveriges Natoansökan – men slutade med att Natos stadgar sattes i eld i Helsingborg. En aktion som möttes av olika reaktioner från åhörarna.

Himmeln öppnade sig över Helsingborg och onsdagens aktion mot Nato. Trots det hade det, enligt polisen, samlats uppemot 200 personer för att beskåda händelsen.

– Om han hade sagt ”jag vill hålla en öppen diskussion” hade det varit en helt annan sak, istället för att bränna någonting, säger Jan Olibile Wåréus, en av åskådarna.

Olika bud

Turerna har varit många. Först kom beskedet att en helig skrift skulle brännas i centrala Helsingborg, sedan att den heliga skriften kunde vara koranen – men bara om den lottades fram som en av tre möjliga skrifter. Senare visade det sig att lottningen var riggad och koranen byttes ut mot Natos stadgar.

– Jag tycker över lag att det är positivt med demonstrationer, att vi pratar om saker och att människor kommer ut och pratar med varandra, säger Elvira Lundskog, en annan av åskådarna på plats.

Se mer i videon om hur onsdagens Natoaktion togs emot i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.