Patientens kroppspulsåder skadades under operationen, men vårdgivaren har inte kommit fram till vad det var som orsakade skadan. Foto: SVT

Man avled under rutiningrepp – nu stoppas liknande operationer

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern avled efter att hans kroppspulsåder skadats i samband med en rutinoperation vid lasarettet i Landskrona. Efter händelsen har den typen av magoperation som patienten genomgick satts på paus i Landskrona.

Patienten skulle genomgå en magoperation med titthålsteknik i oktober förra året. Ett rutiningrepp som utförs på flera platser i Skåne.

Under ingreppet uppstod en kraftig blödning som vårdpersonalen hade svårigheter att lokalisera.

”Väldigt tragisk händelse”

Specialister tillkallades från andra operationssalar, liksom kirurger från både Malmö och Lund.

Till sist spårades blödningen till kroppspulsådern –men trots intensiva insatser gick mannens liv inte att rädda.

– Det är en väldigt tragisk händelse. För den drabbade och dennes familjen är det en katastrofal händelse, säger Stefan Santén, verksamhetschef för VO kirurgi och gastroenterologi på Skånes universitetssjukhus.

I snar anslutning till händelsen beslutade vårdgivaren att sätta den typ av operation som mannen genomgick på paus. Operationer av samma slag utförs även i Karlskrona och Växjö och vid Skånes universitetssjukhus (SU).

– Med anledning av den här händelsen har vi dragit i handbromsen och inte utfört några sådana ingrepp i Landskrona under våren.

Vårdgivaren har utrett händelsen i enlighet med Lex Maria.

Skadan kopplad till ingreppet

Att kroppspulsådern skadades i samband med operationen står klart, men vårdens egen utredning har inte kunnat svara på hur skadan uppstod.

– Vad det var som orsakade skadan vet vi inte, men det är kopplat till det operativa ingreppet. Vi har teorier, men jag kan inte närmare spekulera om det ytterligare, säger Stefan Santén.

Vilka specifika åtgärder som satts in för att undvika att en liknande skada inträffar igen vill Stefan Santén inte gå in på. Men det ska handla om åtgärder kopplade till ”möjliga bidragande orsaker till händelsen”.

På lasarettet i Landskrona har man förtydligat rutinerna vid beställning av blodprodukter i akuta situationer och uppdaterat åtgärdsplaner som används i kritiska situationer.

Det här är Lex Maria

Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare (som bedriver hälso-och sjukvård, tandvård eller apotek) anmäla händelser till IVO som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Vårdgivarna är också skyldiga att genomföra en utredning av den aktuella händelsen. IVO:s bedömningar och beslut fokuserar i första hand på hur vårdgivaren har utfört sin utredningsskyldighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.