Det är brist på specialiserad vårdpersonal som kan behandla kvinnor med förlossningsskador. Många kvinnor med besvär får inte den vård de är i behov av. Foto: SVT

Många söker vård för förlossningsskador – för få kan hjälpa dem

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på specialiserad vårdpersonal inom kvinnohälsa i Helsingborg och kvinnor med exempelvis samlagssmärta eller förlossningsskador riskerar att inte få behandling. Nu öppnar en kvinnoklinik i Helsingborg som ska bistå regionen.

De kvinnor som fått komplikationer vid och efter en graviditet behöver oftast behandling av läkare och fysioterapeuter. Men i Sverige finns enbart ett 20-tal fysioterapeuter som specialiserat sig inom kvinnohälsa.

– Det finns för få behandlare inom kvinnohälsa och vi är för få sett till hur många som får besvär, säger Helena Jönsson, legitimerad sjukgymnast.

Brist på personal

På gynmottagningen på Helsingborgs lasarett finns det fysio- och uroterapeuter som kan ge kompletterande vård vid komplikationer efter graviditet eller för smärtor. Men det finns inte tillräckligt många, menar Åsa Lejionhufvud som är läkare vid förlossningen på Helsingborgs lasarett.

– Vi har visserligen sjukgymnaster och fysioterapeuter här hos oss också men inte i den utsträckningen som vi skulle vilja. Bäckenbotten är oerhört komplicerat och det behövs fysioterapeuter som är inriktade på gynekologi, säger hon.

Alla tider uppbokade

Många av de kvinnor som fått komplikationer efter eller under en graviditet vet sällan vart de ska vända sig för sina besvär.

– Jag tror att de inte vetat vart de ska vända sig och att de känner att de valsat runt i systemet. Men det är inte så att man inom vården inte prioriterar det här utan det är personal som saknas, säger Åsa Leijonhufvud.

Att många kvinnor behöver vård för denna problematik märker sjukgymnasten Helena Jönsson av. Hon öppnar nästa vecka, tillsammans med två andra fysioterapeuter, en barnmorska och en kiroprakter, en ny kvinnoklinik som ska bistå regionen.

Redan innan kliniken öppnat har alla tider bokats upp.

– Det är lite av en sorg att det finns så många patienters om faktiskt behöver hjälp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.