Ökning av samtal till kvinnojouren: ”Extremt högt tryck”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol sökte 691 våldsutsatta kvinnor hjälp hos kvinnojouren i Helsingborg för första gången. Samtidigt ökade kvinnojourens kontakter med våldsutsatta.

– Våldet kryper ner i åldrarna. Det är 14-åriga tjejer som blir utsatta av sina jämnåriga pojkvänner. Vi har aldrig sett det tidigare, säger verksamhetschef Jenny Ek.

Under pandemin behövde kvinnojouren i Helsingborg hitta nya vägar att komma i kontakt med våldsutsatta kvinnor och började marknadsföra verksamheten på sociala medier.

– Verksamheten var öppen precis som vanligt men under pandemin upplevde vi att samtalen minskade och att telefonen slutade ringa. När restriktionerna lättade var det precis som en ketchupeffet. Det blev ett extremt högt tryck, säger verksamhetschef Jenny Ek.

Allt fler söker hjälp

Totalt hade kvinnojouren i Helsingborg kontakt 1429 gånger med våldsutsatta kvinnor som sökte hjälp för våld i nära relationer under 2021. Det är 188 fler jämfört med 2020. På kvinnojouren i Helsingborg ser man även en ny utveckling.

– Våldet kryper ner i åldrarna. 14-åriga tjejer som är tillsammans med killar i samma ålder blir utsatta för samma typ av våld som vuxna män utsätter vuxna kvinnor för, säger verksamhetschef Jenny Ek.

Våldet kryper ner i åldrarna och blir allt grövre

Enligt Jenny Ek finns det idag inga tecken på att den negativa utvecklingen kommer att förändras under detta året men är glad att fler kommer till mottagningen.

– Vi önskar ju att våldet inte fanns, men det vet vi ju att det gör, så då är vi glada att de hittar hit så vi kan ge dem den hjälp de behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.