Allt fler äldre diagnostiseras med demens i Sverige, men Helsingborg har inte följt utvecklingen när det kommer till andelen vårdplatser för personer med sjukdomen.
Bara elva procent av vårdplatserna i kommunen är särskilt för demenssjuka. Det går att jämföra med kommunsnittet i landet på 40 procent.
– När vi ligger så jämfört med genomsnittet finns det anledning att vara självkritisk. Att vi inte sett det här tidigare och rustat med kompetensutveckling, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.
Vill se snabb förändring
Nämnden och kommunfullmäktige har nu gett vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda hur man redan till nästa år kan få fram 60 nya demensplatser och på så sätt ligga i linje med resten av landet.
– Det är jättepositivt, det enda jag oroar mig för är tidsplanen. Det är ju inte så enkelt som att byta namn på avdelningar utan det handlar om kompetensutveckling hos personalen och se till att bygga en miljö som ger bäst vård för personer med de här behoven, säger Ingrid Bergh, verksamhetschef för vårdboenden i Helsingborg.
Får inga extra pengar
I nuläget har inga extra pengar skjutits till för satsningen utan förhoppningen är att det ska rymmas inom befintlig budget för utvecklingsarbete.
– Vi får se om det springer iväg och kräver extra resurser, i så fall får vi titta på det inför nästa års budget, säger Lars Thunberg.
Är det en seriös satsning om ni inte avsätter pengar?
– Det handlar inte alltid om att skjuta in extra pengar även om vi ser att vård- och omsorgsarbetet kommer kräva mer resurser i framtiden.