• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Håkan Kerrén, verksamhetschef på akuten i Helsingborg, om varför han anser att ombyggnationen inte kan fortgå. Foto: Erik Danielsson

Läkarkravet: Bygg ett nytt sjukhus i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Bygg ett nytt sjukhus, det vill 13 läkare och verksamhetschefer som nu sätter ner foten.

– Ohållbart för vården att fortsätta bygga om lasarettet, säger Håkan Kerrén.

Lasarettet i Helsingborg byggs om och byggs till. Arbetet har kantats av problem, kostat miljarder kronor och blivit försenat flera gånger om. Bygget har pågått i omkring tio år och ska enligt planerna pågå i ytterligare fem år, till 2025.

Men nu har läkarna och verksamhetscheferna fått ny information: Räkna med ytterligare tretton år, fram till 2033.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Då satte de ner foten.

– Vi är ansvariga för vården och för medarbetarna. Vi måste agera, säger Håkan Kerrén, chef för akutmottagningen och en av de 13 läkarna.

”Bygg ett nytt sjukhus”

I ett skarpt protestbrev lyfter de en ohållbar situation med många omflyttningar, buller och andra problem som påverkar vården och patienterna.

– Det är jättesvårt för oss att bedriva en fullt fungerande verksamhet, säger Håkan Kerrén.

Nu kräver verksamhetscheferna att ombyggnationen av lasarettet stoppas. I stället vill de att man bygger ett helt nytt sjukhus någon annanstans i Helsingborgs kommun.

Skrivelsen har skickat till samtliga politiker i Region Skåne med koppling till lasarettet. Snart ska det fattas ett nytt beslut om bygget, bland annat om ett nytt slutdatum, i Region Skåne.

”Rimligt krav prova alternativ”

Anders Lundström (KD) är ordförande för sjukhusstyrelsen i Helsingborg.

– Vi tar deras åsikter på stort allvar och de är uttryck för en frustation kring hanteringen av renoveringen. Det är ett rimligt krav att i alla fall pröva olika alternativ, så att alla kan gå vidare i processen, säger han.

Anders Lundström säger också att han vet att renoveringen påverkar vården.

– De har levt med detta i snart tio år och alla förtjänar en bra lösning på frågorna. Ur ett strikt driftsperspektiv skulle jag kunna se fördelarna med en annan placering, men jag inser att frågan är mer komplicerad än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet