Landskrona: Fotografier berättar om fattigdom och trädens omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Flera av utställningarna i årets Fotofestival i Landskrona hålls utomhus. Tanken är att bilderna ska bli tillgängliga för fler.

Årets tema är Fotografi – vem är det till för?

– Vi vill lyfta aktuella samhällsfrågor och då tar vi fotografin ut i det offentliga rummet, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Fotofestival.

Omsorgen om naturen och fattigdom är två aktuella samhällsfrågor som konstnärerna Clare Hewitt och Huiyi Lin tar upp i sina verk.

Fattiga tvingas till svåra val

Ekonomen Huiyi Lin och hennes man fotografen Stefen Chow kommer båda från Singapore och reste under tio år till 36 länder på sex kontinenter för att dokumentera de val som människor som lever på fattigdomsgränsen tvingas göra.

Fotografierna visar vilken mat som människor som lever på fattigdomsgränsen har råd att köpa i olika länder.

– Den som är fattig måste dagligen göra svåra val med en väldigt begränsad budget och det sätter människor i ett utsatt läge, oavsett vilket land man lever i, säger Huiyi Lin.

Mycket att lära av träd

2019 läste brittiska fotografen Clare Hewitt en rapport om att ensamheten ökade på landsbygden i Storbritannien. Samtidigt hade hon hört om träds förmåga att kommunicera och leva i symbios med varandra och sin omgivning.

– Jag ville ta reda på vad vi människor kan lära av träden för att minska vår ensamhet och isolering, berättar Clare Hewitt.

Hon började studera tolv ekar vid Birmingham Institute of Forest Research för att lära mer om deras anknytning till varandra. Hon både fotograferade och filmade deras liv över och under jord.

– Jag vill visa hur mycket vi kan lära oss av träden och inspireras av deras sätt att leva, säger Clare Hewitt.

Se mer från fotofestivalen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.