Foto: TT

Landskrona halverar antalet feriejobb till unga i år

Uppdaterad
Publicerad

I år erbjuder Landskrona stad 200 ungdomar chansen till feriejobb – en halvering jämfört med förra året. Helsingborg däremot väljer att göra precis tvärt om.

– Vi kommer att erbjuda fler ungdomar än vanligtvis, säger Valmir Jusufi, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg.

Trots att fjolårssommaren var den första pandemidrabbade sommaren erbjöds 400 ungdomar feriejobb i Landskrona kommun, lika många som året innan.

I Helsingborg var det mer än dubbelt så många som fick chansen. Att Landskrona stad väljer att halvera sina platser i år har mindre med pandemin att göra och mer om att det är den politiska inriktningen.

– Det är ett politiskt beslut som är taget utifrån stadens budget, säger Jessica Olofsson arbetsmarknadscoach i Landskrona stad.

Ekonomiskt stöd

Förra året fick Sveriges kommuner ett ekonomiskt stöd från staten som var riktat till att ge fler ungdomar feriejobb. I år inväntar kommunerna på ett liknande stöd från staten men besked har ännu inte kommit.

Det statliga stödet för 2020 var anledningen till att 200 fler än vanligt erbjöds feriejobb i Helsingborg. Trots att kommunerna inte fått besked om ett fortsatt stöd väljer Helsingborg att ge fler än 700 platser som de var 2019. Samtidigt väljer Landskrona att halvera sina platser.

-  Det är en kostnad att ha feriepraktikanter och får vi då stöd från staten så underlättar det vår budget, säger Jessica Olofsson.

Ett viktigt verktyg

Båda tycker att det är viktigt för kommunerna att ge ungdomarna chansen till sitt första jobb och därmed erfarenhet och referenser.

– Arbetsmarknaden har påverkats mycket av pandemin och vi vill ta ett större ansvar och vi vill skapa förutsättningar så att fler ungdomar kommer in på arbetsmarknaden, säger Valmir Jusufi.

Se mer i klippet ovan om feriejobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.