I början av 2014 inträffade en vändpunkt i kvinnans liv. Efter att kvinnans mamma hastigt gått bort flyttade hon till släktingar i Landskrona. Från att tidigare inte varit speciellt religiös började hon intressera sig för islam och började bära religiösa plagg. Men hur långt hon vandrade den vägen – det går åsikterna isär om.
Åklagaren, som åtalat henne för grov egenmäktighet med barn, menar att hon radikaliserades och anslöt sig till IS. På så sätt hindrade hon sonen från att träffa sin pappa, som hade delad vårdnad.
För att styrka detta har han under rättegången första dag bland annat visat upp inlägg från kvinnans facebooksida, där det framgår att hon befinner sig i Syrien och förekommer islamistisk propaganda.
Själv säger kvinnan att det inte är hon som skrivit de aktuella inläggen. Kvinnans advokat Lars Kruse menar att hon vände sig till gud för att få stöd i en livskris.
”Hölls tillfångatagen”
Klarlagt är att kvinnan i slutet på augusti 2014 tog med sin då tvåårige son till Syrien och återvände till Sverige först i november 2020, efter att hon deporterats från Turkiet.
Kvinnan har under utredningens gång varit fåordig i förhör. Anledningen ska, enligt advokaten, vara att kvinnan har många fiender, exempelvis IS-sympatisörer. Under rättegången i Lunds tingsrätt lyfts för första gången kvinnans egen berättelse fram.
Enligt advokaten hade hon för avsikt att åka tillbaka till Sverige men togs tillfånga av IS. När hon försökte fly ska hon, enligt försvaret, ha förråtts av en människosmugglare och hamnat i fångläger i kurdisk regi.
– Om det står beväpnade vakter utanför ditt hus som säger ”du får inte åka”, då kommer du ingenstans, säger advokat Lars Kruse.
Dag ett av tre
Kvinnan riskerar fyra års fängelse, vilket är maxstraffet för grov egenmäktighet med barn som hon är åtalad för. Rättegången är planerad att vara i totalt tre dagar och fortsätter på onsdag med vittnesförhör.