Under september månad i år tog socialtjänsten i Helsingborg emot 190 orosanmälningar gällande barn och unga som misstänks fara illa.
Det var 28 procent mer än samma tid i fjol. Ökningen har pågått under hela hösten.
Barn upptäcks vid tillslag
Annika Weman Widegård, verksamhetschef för barn/unga och familj i Helsingborg, ser en koppling till den pågående pandemin:
– Det är fler som far illa i hemmen, det är fler våldsärenden. Många familjer har det tufft just nu med arbetslöshet och psykisk ohälsa, säger hon.
Socialförvaltningen noterar att mängden anmälningar från polisen ökat.
– Det kan dels vara unga som begår brott, dels barn och unga som uppmärksammas i samband med tillslag när polis kommer hem till en familj där det finns små barn eller vid exempelvis lägenhetsbråk.
En grupp drabbas hårt
Inom socialförvaltningen ser man särskilt en viss grupp barn och unga som drabbats hårt i pandemin.
– Det kan vi vara barn som vi redan har kontakt med och där vi tidigare konstaterat att de har det ”good enough”. Deras situation är okej mycket tack vare att de har ett privat nätverk av kanske en mormor eller farmor.
Men för just den gruppen unga har mycket förändrats under den här hösten, då familjer och äldre anhöriga inte kan träffas i samma utsträckning.
”Behöver ha mer koll”
Därtill har många verksamheter stängts ned och minskat kontakter med yttervärlden ännu mer.
– I dag har de här barnen inte samma skyddsnät, varken privat eller professionellt. Då behöver vi ha mer koll på hur de har det, vilka risker som finns. Vi måste göra skyddsbedömningar och följa de här barnen noga i vårt utrednings- och behandlingsarbete, säger Annika Weman Widegård.