Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag kontrollerar kommunens kontrollanter det livsmedel som säljs fysiskt och geografiskt i Helsingborg. Men på internet är det osäkrare. Se mer i videon ovan. Foto: Helsingborgs stad, Simon Melin/SVT

Livsmedelsfusket på sociala medier ska stoppas i Helsingborg

Publicerad

All fysisk livsmedelsförsäljning som sker geografiskt i Helsingborg kontrolleras av kommunen. Men när det sker på nätet kan det vara vilda västern som gäller. Nu ska kommunen få styr på skutan.

Olivolja som säljs som ”extra virgin”, men som är i paritet med lampolja. Eller kött som säljs direkt ur en skåpbil. Det är exempel på livsmedelsfusk som kommunens kontrollanter har upptäckt när de genomför fysiska inspektioner.

– Skulle allmänheten få i sig det skulle det utgöra en stor hälsorisk för dem, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande i Helsingborg.

Se några skräckexempel på hur det kan se ut i videon ovan.

Kommunen: Den digitala försäljningen ökar

Men hur livsmedelsförsäljningen ser ut på nätet är det inte riktigt någon som har kontroll på i dag. Det kan både vara hälsofarligt, men också vilseledande.

– Därför vill vi skärpa tillsynen av försäljningen av livsmedel och avfallstjänster som görs på hemsidor och sociala medier. Vi ser att försäljningen har ökat och vi vill hindra att helsingborgarna blir vilseledda, säger Amir Jawad (L).

Ni kontrollerar i dag kommunens geografiska område. Internet sträcker sig längre än så, hur verkningsfullt kommer detta egentligen att vara?

– Det kommer vara väldigt verkningsfullt. Vi har redan i dag ett ganska välfungerande samarbete med väldigt många svenska kommuner och sedan så har vi ett internationellt samarbete på europeisk nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.