”Vill du ha ett lönetillägg?” Så börjar rubriken på en rad olika annonser från Drottninghögskolan som har legat ut under delar av sommaren.
Trots att terminen redan är igång så behöver skolan rekrytera tio nya lärare och förskollärare, tre nya specialpedagoger och två fritidspedagoger. Den här gången har kommunen fått ta till andra medel för att sticka ut i lärarbristen där rörlighet mellan arbetsplatser är stor och gör att det är otroligt rufft att locka lärare.
”Området har dåligt rykte”
– Vi har under ett och ett halv år haft väldigt svårt att rekrytera lärare och att sedan också få dem att stanna. Området har ett dåligt rykte och socioekonomiska svårigheter. Det är annan del i att det är svårare att rekrytera, lärare väljer andra tjänster, säger Cissi Warntoft, rektor på Drottninghögsskolan.
Drottninghögsskolans rekryteringsproblem känns igen från Värner Rydén-skolan i Malmö. Skolan dras med dåligt rykte, och trots att man har högst lönenivå i Malmö saknas tio lärare inför höstterminen, kunde SVT Nyheter Skåne berätta förra veckan.
Anna Swenson har jobbat som lärare i 16 år på Drottninghögsskolan och trivs bra på skolan. Hon hoppas att man ska se förbi skolans dåliga rykte, men hon har också tydligt märkt skillnad de senaste åren i lärarsituationen.
– Inför varje termin är det kanske tio personer som har bytt arbetsplats så det är mycket vikarier som kommer och går.
SVT: Så det är en tredjedel av personalen byts ut varje termin menar du?
– Ja, det är det i stort sett, och man ser på dem som har tillfälliga anställningar också.
Inte samma trygghet
Mark Siegbahn har inte jobbat lika länge, i tre år som lärare på skolan, och gillar utmaningarna skolan för med sig just genom att den ligger i ett socioekonomiskt utsatt område. Men han tycker att det är olyckligt att det är så stor omsättning på lärarna.
– Man märker att eleverna inte har samma trygghet när de inte har behöriga lärare och det finns ingen kontinuitet, säger Mark Siegbahn.
I klassrummet hos årskurs sex sitter 12-åriga Agneta Dervisholli och översätter engelska meningar. Hon har bytt lärare flera gånger de senaste åren.
– Det är jobbigt. Man får nya lärare hela tiden och då måste man lära känna dem och se om man kan lita på dem. Men samtidigt är det bra för då får man lära känna nya personer som vill bli lärare, säger hon.
Har annonserat på Instagram och pågatågen
Drottninghög är ett växande område och på två år har skolans elever ökat med ett hundratal till de 360 man har i dag. Under hela den tiden har man på olika sätt försökt att rekrytera lärare i samma takt som det växande elevantalet och i takt med att lärarna slutar.
Men man har inte lyckats, trots att man har använt alternativa annonsplatser som sociala medier och Skånetrafikens tåg.
– Vi har inte lyckats med det och i nuläget har vi inte behöriga lärare på alla poster. Ungefär en tredjedel av skolans lärare är inte legitimerade i nuläget, säger rektor Cissi Warntoft.
Lönen ska locka
Nu gör man ett nytt försök genom att flörta med lärarnas plånböcker genom ett pilotprojekt av Helsingborgs stad.
– Jag tror lönen är en ingång när man söker jobb. Jag tror att det kan locka först, men när man sedan har fått jobbet är det andra som saker som spelar in som arbetsuppgifter och kollegor.
Till pilotprojektet kopplas därför också en kompetensutbildning där lärarna ska utbildas i bland annat värdegrund och att hantera posttraumatisk stress. Dessutom ska man ha ett större fokus på lärarnas hälsa.
Få sökande trots annonsens löfte
Annonserna har legat ute sedan i mitten av juli, men än så länge är det fortsatt svårt att tillsätta tjänsterna.
– Vi tillsatte två tjänster, men då slutade två så det blev plus minus noll, säger Cissi Warntoft, rektor på Drottninghögsskolan.
SVT: Tror du att du kommer tillsätta alla tjänsterna?
– Nej, det tror jag inte. Det är inte rimligt att tänka att vi ska kunna det med tanke på att det är brist i hela landet. Men jag tror att vi kommer få tillräckligt, då kommer vi lösa situationen på bästa sätt med befintliga medarbetare, säger Cissi Warntoft, rektor på Drottninghögsskolan.