Mätstationen mäter bilutsläpp mellan Drottninggatan och Järnvägsgatan. Foto: SVT

Luftföroreningarna i Helsingborg har minskat med 20 procent

Publicerad

Luften har blivit bättre i Helsingborg. Det visar statistik från kommunens mätningar av luftkvaliteten de senaste 30 åren.

Enligt kommunens mätningar har luftföroreningarna sjunkit med ungefär 20 procent de senaste tio åren. Det är framförallt halterna av kvävedioxid – det ämne som bildas när biltrafiken släpper ut avgaser – som har minskat.

– Takten är långsam men det blir bättre och bättre och tack vare de förändringarna som vi gör i centrala Helsingborg, säger miljönämndens ordförande Anders Lundström (KD).

Det är framförallt genom ombyggnaden av Drottninggatan och Järnvägsgatan som kommunen har sett att luftkvaliteten har förbättrats.

Anders Lundström (KD), miljönämndens ordförande. Foto: SVT

– Att båtarna mellan Helsingborg och Helsingör drivs av el är också en konsekvens av luftmätningarna de senaste trettio åren, fortsätter Anders Lundström.

Tre mätstationer i staden

Helsingborg har tre mätstationer. Två på Drottninggatan och en på Södra Stenbocksgatan. Den mätstation som finns på taket på Drottninggatan 7 sträcker sig 765 meter till Järnvägsgatan 35. Den registrerar bland annat temperatur, vindriktning, vindstyrka och solinstrålning.

– Här uppe mäter vi utsläpp från bilarna. Vi mäter kvävedioxid, svaveldioxid, ozon.

Nere på gatan finns en annan station som mäter mängden luftburna partiklar i gatumiljön.

Men samtidigt som trafiken i city minskas så flyttas en del av den till andra delar av stan.

– Det är i första hand luftkvaliteten i centrum som vi är oroliga för, säger Anders Lundström.

Han hoppas dessutom att Helsingborgsexpressen, den nya snabbussen genom stan som snart kommer ska få luften att bli ännu bättre därför att fler väljer kollektivt.

– Målet är att få ett centralt Helsingborg som är mysigare, trevligare och bättre men framförallt har bättre luft, avslutar Anders Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.