Lyckat projekt på Klippans reningsverk: Fick bort läkemedelsrester från avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

För nästan exakt ett år sedan besökte SVT Nyheter Helsingborg Klippans reningsverk. Då skulle ett pilotprojekt för att filtrera bort läkemedelsrester från avloppsvattnet sättas igång. Nu är det klart.

Tanken var ett system med olika filtersystem bestående av kol-, sand-,  membran- och ozonfilter som tillsammans skulle ta bort 85 procent av läkemedelsresterna från avloppsvatten som idag rinner rätt ut i naturen genom våra vattendrag.

Resultatet blev betydligt bättre än så.

– Det har gått fantastiskt bra med rening på 95 procent, säger Marie Silvegren, labbtekniker på Klippans reningsverk.

Miljörisk för djur och natur

Idag rinner läkemedelsrester ut i vattendrag och hav, något som påverkar djur och naturen negativt. Exempelvis har p-piller, blodtryckssänkande och ångestdämpande en klar påverkan på djurlivet.

– Man glömmer att vi är en del av kretsloppet med tanke på att man äter fisken som är i havet. Hela biologin ställer det till för i havet, säger Mattias Jäger, driftstekniker på Klippans reningsverk.

För dyrt för att bli permanent

Pilotprojektet kostade drygt tre miljoner kronor och finansierades av Naturvårdsverket och Klippans kommun. Trots att läkemedelsreningen gynnar naturen och människan så är det för dyrt för att permanenteras.

– Det är en väldigt stor kostnad och min önskan är att de större reningsverken går i fronten och kanske gör tekniken billigare, så kan vi andra mindre reningsverk kan hänga på, säger Mikael Gulin, VA-chef på Klippans reningsverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.