Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malek Al Majdalani är inspektör på Söderåsens miljöförbund och jobbar med frågor kring åldersbegränsade varor. I klippet berättar han vilka typer av butiker som fuskar mest med legitimationskontroller. Foto: SVT och TT

Butiker på Söderåsen fuskar med legitimationskontroll: ”Måste förbättra sina rutiner”

Publicerad

Många butiker säljer varor med 18-årsgräns till unga utan att titta på deras legitimation – det visar en ny undersökning som Söderåsens miljöförbund har genomfört efter att ha fått in flera varningar från föräldrar.

Undersökningen genomfördes genom att två unga personer fick prova att handla bland annat receptfria läkemedel, e-cigaretter och vitt snus i Klippan, Svalöv, Perstorp och Örkelljunga.

Vid 22 av 39 tillfällen gick köpet igenom utan att personalen bad om legitimation, i små butiker såväl som hos stora kedjor.

– Det ska inte vara så lätt för ungdomar att köpa åldersbegränsade varor, säger Malek Al Majdalani, inspektör på Söderåsens miljöförbund.

Han har förståelse för att kassapersonalen kan ha svårt att avgöra en persons ålder, men menar att det är viktigt att ta det säkra före det osäkra.

– Det kan absolut vara svårt, men det är därför det finns regler. Enligt rekommendationerna ska man kontrollera legitimation om någon ser ut att vara under 25, för att vara säker på att personen är över 18.

Skillnad mellan kommunerna

Däremot förekommer det en viss skillnad mellan de olika kommuner som ingick i kontrollen. Bäst resultat fick Perstorp, som nekade testpersonerna vid alla utom ett köptillfälle.

Desto sämre resultat fick Örkelljunga och Klippan, där en stor majoritet av kontrollköpen gick igenom utan att det bads om legitimation.

Kommer fortsätta med tillsyner

Malek Al Majdalani menar att miljöförbundet helst hade genomfört liknande undersökningar en gång om året, men att något sådant inte tillåts av deras budget.

Istället kommer man att arbeta med tillsyner och fortsätta ha kontakt med butiksägarna.

– De måste förbättra sina rutiner och prata med sina anställda, säger Malek Al Majdalani.

Hör mer om undersökningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.