Foto: Julia Maric

Manifestation vid rådhuset om koloniflytt

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan fullmäktigesammanträdet samlades representanter för det snart 80-åriga odlingslottsområdet Mejerigatan odlingslotter utanför rådhuset i Helsingborg. Odlingslotterna ska under nästa år jämnas med marken och lämna plats åt en skola och flera bostäder. De som vill ha odlingslotter kvar, måste flytta till andra ställen i kommunen.

– Vi vill genom vår manifestation bjuda in de styrande kommunalråden till att själva få se hur vi har det. Många är äldre och klarar inte flytten. Här ute finns små stugor och redskapsbodar och dessa vill kommunen att vi själva ska flytta, eller bekosta en flytt. Såvida vi inte flyttar till Örby, men detta ser vi inte som ett alternativ för att det är för långt borta och dålig kommunikation.

Föreningen är också kritisk till att man menar att kommunen inte hjälper till ekonomiskt.

Koloniföreningens vice ordförande Pia Lind Foto: Julia Maric

– Vi får ingen ekonomisk hjälp alls. Vi vill gå skadeslösa ur detta. Det finns andra liknande fall där kommunen gått in och hjälpt andra, säger koloniföreningens vice ordförande Pia Lind och fortsätter.

-Jag har tidigare pratat med folk som haft koloni på Kullavägens gamla koloniområde. Där gick man till exempel in och hjälpte till vid flytten så att ingen blev ersättningsansvariga.

Blivit erbjudna fyra alternativ

Odlingssäsongen har nu kommit igång och som det nu är kommer det att bli den sista för odlarna. Enligt Pia Lind är många odlare äldre och vissa har till och med tillbringat sina sommarlov där som unga.

– Vi har blivit uppsagda till strax efter årsskiftet och blivit erbjudna fyra alternativ. Men vi känner oss överkörda och detta kan kosta den enskilde medlemmen mycket pengar, säger koloniföreningens vice ordförande Pia Lind.

Protesterna har varit många. Kommunen vill bygga ny skola, 450 bostäder, förskola och butiker. Koloniföreningen har vid ett flertal tillfällen protesterat. Strax innan årsskiftet lämnade man in 2469 namnunderskrifter mot byggplanerna. Nu har koloniföreningen blivit erbjudna fyra alternativ.

– Det känns som dåliga nödlösningar. Något är långt utanför staden och ett annat saknar allmänna kommunikationsmedel. Inga bra alternativ, avslutar hon.

”Vi känner att vi har blivit dåligt behandlade av de borgerliga partierna”, säger Pia Lind och lämnar över inbjudan till koloniföreningens medlemsmöte den 10 juni till Peter Danielssons sekreterare Alexander Svensson Foto: Julia Maric

Inga svar vad som händer

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med olika handläggare och politiker om detta. Ingen har dock kunnat ge ett svar på vad som händer om man inte vill flytta till sitt kolonihus till en annan odlingslott. Enligt kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L), var ursprungstanken att hjälpa till vid eventuell flytt av stugor.

– Vi behövde göra detta för att det skulle byggas en ny skola, säger Maria Winberg Nordström, men exakt hur kommunen ska hjälpa de som vill flytta eller riva sin stuga, kan hon inte svara på.

Senare på kvällen återkommer Mikael Kipowski, chef Mark-& Exploateringsenheten, till SVT Nyheter Helsingborg och berättar att han hoppas att i slutändan kommer nog alla att känna att det löst sig på bästa sätt. Man kommer att ställa ut containrar, vara behjälpliga med flytten och allmännt flexibla och lyhörda för folks önskemål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.