Ordförande i HR-utskottet Maria Winberg (L) talar om en nolltolerans för sexuella trakasserier på jobbet. Foto: Press

Maria Winberg (L): ”Helsingborg agerar om någon blir utsatt för sexuella trakasserier”

Publicerad

Antalet medarbetare som blir utsatta för sexuella trakasserier inom vården stiger.

– Vi kan se att fler blir sexuellt traksserade av chefer eller kollegor, säger Robert Winroth, ordförande i Kommunal Helsingborg.

I Helsingborg har arton personer inom vården känt sig sexuellt trakasserade av chefer och kollegor under 2019. Ytterligare 49 personer har upplevt att de blivit utsatta av kunder eller brukare. Detta visar en medarbetarundersökning från vård- och omsorgsförvaltningen. Trots detta når få fall facket.

– Vi har fått in tre till fyra ärende detta året, säger Robert Winroth, ordförande Kommunal Helsingborg.

I medarbetarundersökningen deltog 1892 personer som arbetar inom vård och omsorg. En procent hade känt sig sexuellt trakasserade av chefer eller kollegor under 2019. Sett till hela Helsingborg stad och samtliga branscher angav en halv procent att de känt sig sexuellt trakasserade av medarbetare eller chefer.

”En halv procent för mycket”

– I ljuset av metoo är det är en halv procent för mycket, säger Maria Winberg (L), ordförande i HR-utskottet i Helsingborg.

Undersökningen från vård- och omsorgsförvaltningen visar också att sju procent inte vet vart man ska vända sig om man blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet.

– Helsingborg agerar om någon blir utsatt för sexuella trakasserier och det är arbetsgivaren ansvar att ta detta på allvar, säger Maria Winberg (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.