Martina Unossons första traumatiska förlossning gjorde att hon inte ville föda vaginalt. Hon hade haft komplikationer vilket resulterade i rädsla för att bli gravid igen.
– Jag fick en sådan dödsångest och kunde inte hantera det som hände för jag tänkte att jag och bebisen skulle dö.
Cirka ett år senare ville hon bli gravid igen, men rädslan låg kvar. Hon fick gå på samtal för att prata om förlossningsrädsla.
– Jag ville inte återuppleva det psykiska traumat, så jag fick ett beviljat planerat kejsarsnitt, och akut kejsarsnitt om jag skulle föda tidigare, av en överläkare.
Beslutade om vaginal förlossning
Hennes förlossning drog igång två veckor innan det planerade snittet, men väl på förlossningen beslutade läkarna att hon ska föda vaginalt.
– Hela min värld rasade. De svarade att de tog beslutet för att de trodde att jag var kapabel att föda vaginalt. Jag och min sambo upplevde att vi blev överkörda.
Men barnet hamnade inte tillräckligt långt ned för att kunna födas vaginalt. Läkarna beslutade till slut att göra ett akut kejsarsnitt.
– De sa åt mig hela tiden, om en timme så tar vi ett beslut och det kändes bara som att de förhalade det att det inte skulle kunna göra snitt.
Gick runt med kateter
Under operationen uppstod det komplikationer. Martina berättar att urinblåsan och livmoderstappen skars sönder.
– Jag känner mig oerhört kränkt, det finns en plan och läkarna följer inte den. Det kändes som ett fysiskt och psykiskt övergrepp. Jag fick gå runt med kateter och det var tufft. Jag tycker att förlossningsvården i Sverige är under all kritik.
Anmälde händelsen till IVO
Martina bestämde sig för att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och nu riktar IVO kritik mot två läkare på kvinnokliniken i Helsingborg. En utav dem är förlossningsöverläkare Tony Lavesson.
– Vi håller med IVO i den kritiken som de framför, det har vi tagit till oss. Ganska omedelbart efter fallet har vi haft en diskussion i personalgruppen. Det har vi gjort för att liknande händelser inte ska hända igen. Vi har även gjort en avvikelserapport, säger Tony Lavesson.
– Vi är positiva att någon extern har tittat på det.
Om ni håller med kritiken då innebär det att ni inte gjorde ett korrekt beslut, då det är beslutet som kritiseras?
– Jag håller med och accepterar deras kritik.
Tony Lavesson medger att det var fel att inte följa den så kallade detaljplanen som patient och läkare kommit överens om.
– Absolut, man ska följa den planen, säger Lavesson.
Men varför följde ni inte detaljplanen i det här fallet?
– Jag kan inte kommentera enskilda fall, men kan säga att det finns många olika faktorer som spelar in i olika förlossningar. Vi vill beklaga att hon inte kan känna sig trygg hos oss, det vill vi att alla kvinnor ska göra.