På lasarettet i Landskrona arbetar äldre, erfarna sjuksköterskor jämte nyutexaminerade. Det berättar Annette Persson, enhetschef i Landskrona, och tidigare chef vid de stora sjukhusen i Skåne.
– Jag rekryterar inte alls lika mycket här, det var ett större tapp på de större sjukhusen. Att rekrytera var en av mina mest belastande uppgifter.
Aldrig hyrt in personal
Hon har ännu inte behövt anlita en enda hyrsjuksköterska i Landskrona.
– Vårt sjukhus är ungefär lika stort som ett enda verksamhetsområde i Lund. Jag har en ödmjukhet inför mina kollegor som måste använda hyrpersonal. Vi har ju ett medborgaransvar att bedriva vård, men jag vill så långt det är möjligt undvika bemanningspersonal, säger Annette Persson.
Att ha en intakt personalgrupp ser hon som avgörande för patientsäkerheten.
– Kontinuiteten är så viktig, att det är samma personal kring patienten. Studier visar att det är där vi undviker vårdskador.
Akuten inte alltid öppen
Lasarettet i Landskrona har ett 70-tal vårdplatser, medan Helsingborg har drygt 300. Landskrona har en akutmottagning, men den är inte öppen dygnet runt som i Helsingborg.
Det sista anger Harald Roos, sjukhuschef i Helsingborg, som förklaring till att personalen stannar.
– I Landskrona och Ängelholm, som tillhör vår förvaltning, där finns inte de här problemen. Anledningen kan man spekulera kring, men det är lite andra arbetsförhållanden på de mindre sjukhusen.
Närmare till besluten
Men Anette Persson, enhetschef i Landskrona, tror inte att det är hela förklaringen.
– Jag tror också det beror på ledarskapet. Vi har en plattare organisation, jag sitter i ledningsgruppen här och vi har närmare till våra beslutsfattare, säger hon.
Du som rekryterat många sjuksköterskor, varför försvinner de från våra sjukhus?
– Jag tror att vi måste hitta erfarna mentorer som kan vägleda de yngre sjuksköterskorna. Det har vi här och det tror jag hade botat mycket, säger Annette Persson.