Tvådelad bild. Vänster: Person handlar med korg. Höger: Daniel Andersson, butikschef Ica Maxi Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Helsingborg väljer mathandlare bort vissa produkter som stigit i pris, hör butiksägaren Daniel Andersson svar på de ökade matpriser i landet i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Mathandlaren om rekordhöga priserna: ”Branschen måste granskas”

Publicerad

Matpriserna fortsätter att stiga. I februari blev prisökningen på mat den största på två år, enligt Matpriskollen.

– Det är en jättestor del vi behöver granska för att kunna få ner matpriserna, säger butikschefen Daniel Andersson.

En undersökning av 44 000 produkter i svenska livsmedelsbutiker visar att matpriserna steg med 1,3 procent i februari. Mejeriprodukter ökade med 3,8 procent och choklad med 9,2 procent.

Så mycket dyrare blev det

SVT:s reporter plockade ihop fem varor från ett gammalt kvitto från januari. Gurka, tomater, yoghurt, mjölk och choklad kostade då 104 kronor. Drygt en månad senare landar notan på 116 kronor.

Vad krävs för att få ner matpriserna?

– Ur ett större perspektiv behöver vi syna hela branschen, säger Daniel Andersson, butikschef på Ica Maxi Helsingborg.

Han berättar att det är många steg från produktion till försäljning där varje led ska tjäna pengar och att det därför kan vara svårt för en enskild butik att sänka matpriserna.

Hör bland annat Elnur Mammadli som är ledsen över prishöjningen på choklad i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.