I juni inleddes den sista etappen i saneringen av marken i Teckomatorp där BT Kemi tidigare låg. Saneringen genomförs som en kombination av traditionell schaktsanering och en metod där föroreningarna ångas upp ur jorden, en så kallad termisk in situ. Under arbetet har det visat sig finnas mer förorenad mark än man vad man upptäckt vid utredningen inför.
– Det är jättevälundersökt och grundligt utrett i många år men som vid de flesta entreprenader så finns det risk att man upptäcker saker man inte sett tidigare när man väl sätter skopan i marken, säger Helena Svensson, projektledare.
Hoppas på ytterligare miljoner
För att täcka det extraarbete som upptäckten innebär har styrelsen för BT Kemi Efterbehandling beslutat att ansöka om ytterligare 5,5 miljoner kronor från Naturvårdsverket. Sedan tidigare har man beviljats 172 miljoner kronor för projektet, varav 150 miljoner är öronmärkta för själva saneringen. De övriga 22 miljoner går i huvudsak till löpande miljökontroller som kommer att fortsätta till 2023 – två år efter att saneringen avslutats.
– Vi följer upp om föroreningarna flyttar sig och hur halterna i som hamnar i intilliggande Braån ser ut, säger Helena Svensson.
Tror ej på försening
Schaktningsdelen av saneringen skulle enligt tidsplanen avslutas vid årsskiftet men kommer sannolikt dra ut på tiden med anledning av de upptäckter som gjorts. Dock pågår den termiska behandlingen parallellt och Helena Svensson tror fortsatt att det totala arbetet kommer vara klart i december 2021 som planerat.
Trots den tid och de miljoner som lagts på att sanera marken kommer den aldrig bli helt ren. Det anses inte ekonomiskt försvarbart att sanera till en nivå där marken är beboelig. Istället kommer det bli ett naturområde, liksom det intilliggande markområden som redan är sanerade.
SVT Helsingborg besökte förra året området för att se mer om hur saneringsarbetet fungerar, det kan du se här:
Giftskandalen på BT Kemi
BT Kemi flyttade sin tillverkning av växtgifter till Teckomatorp i mitten på 60-talet, innan Sverige hade någon miljöskyddslagstiftning.
Efter en tid började odlare larma om att växter dog, vilket ledde till att man undersökte och hittade gift i Braån nedströms från fabriken.
Så småningom samlade boende på orten in namnunderskrifter i protest mot att det luktade illa från fabriken. Trots många klagomål från ortsbefolkningen mot företaget, för att folk blev sjuka, hände inledningsvis ingenting.
1975-1977 upptäcktes att företaget grävt ner hundratals gifttunnor som rostat sönder och förorenat jorden. Efter det lades BT Kemis verksamhet på orten ner. 1979 sprängdes fabriksbyggnaden bort.
BT Kemi fick betala miljonskadestånd till en lokal odlare och gick i konkurs. Företagets direktör och en platschef ställdes inför rätta men friades av Landskrona tingsrätt, som inte ansåg att åklagaren lyckats bevisa att det som skett var ett allmänfarligt brott eller att tunnorna orsakat utsläpp som skadat någon.
De ansvariga för företaget har inte bekostat något saneringsarbete som skett på marken i Teckomatorp.