Miljökonst i Helsingborg ska bidra till biologisk mångfald

Publicerad

Under hösten kan den som vill kunna skapa och ställa ut miljökonst i Fredriksdals trädgårdar. Enligt konstnären bakom initiativet, Zoran Luka, är miljökonst oskyldiga verk som provocerar utan att skada miljön som den skapas och ställs ut i.

– Man är kreativ utan färg eller verktyg, säger han.

Under lördagen hölls den första av flera workshops om miljökonst, alltså konst som ingår i och samverkar med sin omgivning, i Helsingborg. Såväl yngre som äldre var välkomna att skapa med hjälp av material som hittats i parken.

– Det får mig att tänka på Lars Vilks verk, Nimis, säger deltagren Göran Holmquist.

Han fortsätter:

– De här materialen kommer förr eller senare försvinna, så det är bra att man använder dem medans.

Hör vad fler deltagare hade att säga om miljökonst i klippet ovan.

”Blir en del av naturen”

Konstnären Zoran Luka är initiativtagare. Enligt honom är målet att uppmuntra kreativitet samtidigt som man ger tillbaka till naturen, istället för att skada den.

– Allt vi skapar här ska tillbaka till skogen. Det kan till exempel vara ett litet insektshotell. Vi använder ingen färg och inga verktyg, säger han.

Med tiden kommer miljökonsten att förmultna och bidra till den biologiska mångfalden i Fredriksdal. Men verken kommer inte falla i glömska, utan ska dokumenteras och ställas ut på Dunkers kulturhus i mars 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.