Många äldre ligger kvar på lasarettet fast de är färdigbehandlade. Foto: TT

Miljonkostnad för äldre som ligger kvar på lasarettet

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon kronor. Så mycket kostade det att färdigbehandlade äldre låg kvar på lasarettet i Helsingborg förra året. Nu ska den siffran ner till noll kronor.

När en äldre person är medicinskt färdigbehandlad på lasarettet ska hen inte ligga kvar där utan åka hem, till ett korttidsboende eller ett vårdboende.

Men det blir inte alltid så. Och då får Helsingborgs stad betala för sängplatserna per dygn. Förra året handlade det om totalt 247 dygn. Det kostade kommunen 1,2 miljoner kronor.

Hittills i år har antalet kvarliggande äldre ökat, jämfört med samma period i fjol. Och eftersom dygnskostnaden i år är högre än i fjol blir det också dyrare.

Fullbeläggning och epidemier

Myndighetschef Stina Cederhag förklarar hur det kan bli så här:

– Det finns fler orsaker. Om det är en influensaepidemi med många svårt sjuka äldre som måste vårdas på lasarettet, får vi svårt att hinna med när alla ska hem. Vi har också haft problem med fullbelagda korttidsboenden och vårdboenden, säger hon.

På korttidsboenden kan de äldre bo för eftervård. Men antalet färdigbehandlade som blir kvar på sjukhuset kan variera från månad till månad.

– Det gör det också svårt att hantera och planera, säger Stina Cederhag.

Konsekvensen för Helsingborgs lasarett blir att vårdplatser som behövs för nya sjuka är upptagna.

Nya hemtagningsteam

Nu satsar Helsingborg på nya hemtagningsteam som började jobba i början av april. Det finns tre team i kommunen – norr, söder och centrum – och i alla tre jobbar undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och handläggare.

De nya teamen ska få ner antalet medicinska färdigbehandlade som ligger kvar på lasarettet till noll. Och då blir kostnaden också noll kronor.

– Det är målet. Vi ser till att de äldre genast kommer hem och så sätter vi in alla åtgärder som behövs, med sjukvård, omvårdnad och arbetsterapi, säger Pia Månsson Zander som är ansvarig för de nya hemtagningsteamen.

Samtidigt blir det fler lediga platser på kommunens korttidsboenden för alla som trots allt inte kan vårdas hemma.

– De flesta äldre tycker att det är skönt att vara hemma och känner sig tryggare där. Vi möter dem där när de kommer och tar hand om dem på bästa sätt, säger Pia Månsson Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.