Foto: SVT

Miljonsatsning på artificiell intelligens ska göra livet lättare i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stad har fått fyra miljoner för en satsning på artificiell intelligens. För helsingborgarna kan det ge konkreta effekter redan nästa år.

Det handlar om maskininlärning – datorer som genom att matas med stora mängder information lär sig dra egna slutsatser och hitta lösningar.

– Maskininlärning är ett nytt sätt att träna datorer, att efterlikna mänsklig intelligens. Istället för att tala om hur de ska tänka så tränar de sig själva, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör vid Helsingborgs stad.

Ska gynna invånarna

AI-satsningen i Helsingborg har fått fyra miljoner kronor i statligt anslag och ska pågå i två år. Förhoppningen är att skapa en smartare stad som ska underlätta livet för helsingborgarna.

– Det finns stora mängder data. Bland annat alla ärenden i vårt ärendehanteringssystem, var det sker vägarbeten, var lampor inte funkar. Allt möjligt egentligen, säger Martin Güll.

Och hur kommer helsingborgarna att gynnas?

– Med den här datan och genom AI kan man till exempel effektivare styra om trafik, spara energi men även minska pappersarbete för stadens tjänstemän som då blir mer tillgängliga för invånarna. Vi hoppas kunna tillämpa delar av detta redan till nästa sommar.

Etiska utmaningar

Men det finns fortfarande en mänsklig faktor. Man måste fortfarande träna den artificiella intelligensen genom att bedöma besluten den tar.

-  Man har ju värderingar kopplade när man avgör om ett utfall är bra eller dåligt. Då kan ju människors preferenser påverka den artificiella intelligensens inlärning.

Hur undviker man det?

– Vi kommer ha ett AI-råd bestående av personer med olika bakgrund och expertkunskap, för att till exempel säkerhetsställa att det finns ett jämställdhetsperspektiv i det, säger Martin Güll. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.