Milton sitter i soffan och spelar på en ipad. Han fick en stroke av vattkoppor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Milton i Klippan i Skåne fick en stroke av vattkoppsvirus. Hör hans mamma Sofie Lundh berätta om de mest kritiska veckorna när Milton låg på sjukhus. Foto: SVT/Privat

Milton, 5, fick en stroke av vattkoppor

Uppdaterad
Publicerad

Frisk och glad ena dagen – allvarligt sjuk den andra. För familjen Lundh Svensson i Klippan vändes livet upp och ner när deras son Milton fick en stroke. Orsak: Vattkoppor.

Det var till en början en helt vanlig dag. Milton blev hämtad tidigare från förskolan av sin pappa. De trodde att han blivit magsjuk. Men han fick sedan oförklarliga kramper och familjen ringde 112. Milton fördes först till Helsingborgs lasarett och sedan vidare till Lund.

– Han fick ligga i respirator för att hjärnan skulle få vila, säger hans mamma Sofie Lundh.

Det som hade hänt var att Milton fått en blodpropp i hjärnan och den sätts i samband med det vattkoppsvirus som läkarna också hittade. Något som Helsingborgs Dagblad rapporterat om.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Sofie Lundh.

Rehabtränar regelbundet

Familjen tillbringade sju veckor på sjukhus, och har nu fått komma hem till Klippan. Men de åker in på rehab flera dagar i veckan.

Milton har ingen känsel i halsen så han kan bara få flytande mat. Hela hans högra sida är påverkad. Han kan inte röra sin högra hand eller stödja på sitt högra ben.

– Vi vet inte om han kommer kunna gå igen eller om han nånsin kommer kunna äta vanlig mat.

Är det vanligt att få stroke av vattkoppor?

Marie Studahl, överläkare och professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har forskat på virusinfektioner i hjärnan och säger att det är ovanligt att få stroke av vattkoppor.

– Det är mycket ovanligt. Den vanligaste komplikationen från nervsystemet är att lillhjärnan påverkas och att man får problem med motoriken men det läker oftast ut, säger hon.

Vad kan man tänka på som förälder?

– Man kan vaccinera sitt barn och att ”vattkoppskalas”, där man låter sitt barn bli smittat, är ute. Skulle det bli en komplikation är det inte roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.