Misstänkt gas från Nord Stream upptäckt på forskningsstation i Perstorp

Uppdaterad
Publicerad

På forskningsstationen Hyltemossa utanför Perstorp mäts och kartläggs bland annat växthusgaser i luften. Där höjde man på ögonbrynen under tisdagskvällen.

I Sverige finns det tre forskningsstationer av samma kaliber. Den sydligaste ligger utanför Perstorp och har en 150 meter hög mast som mäter olika växthusgaser i luften. Under tisdagskvällen uppmättes ovanligt höga doser av en särskild växthusgas.

– Vi ser en ökning av metangaskoncentration och vi vet att luftströmmarna har kommit från Bornholmtrakten. Men vi kan inte med hundraprocentig säkerhet säga att det härstammar därifrån, säger Tobias Biermann, forskningsingenjör på Hyltemossa forskningsstation.

Liknande observeringar på andra orter

Cirka tolv timmar tidigare uppmättes höjda nivåer av samma gas på forskningsstationen i Uppsala.

– Det är ett ganska intressant sammanträffande att när vi tittar på luftmassorna och hur de har färdats för att komma hit kan vi se att de har passerat Östersjön kring Bornholm. Därför är det stor sannolikhet att metangasen i luftmassorna kommer från läckorna, säger Tobias Biermann.

Därför är det mycket som talar för att gasmolnen som nu uppmätts oberoende på två forskningstationer med bara timmars mellanrum härstammar från gasläckan i Östersjön.

Kan komma från andra håll

Metangasen kan även härstamma från andra utsläpp exempelvis från jordbruk även om det, enligt Tobias Biermann, är mycket som talar för att det är den ryska gasen som nu sprider sig över Sverige.

Han menar också att det i ett globalt perspektiv inte handlar om några större mängder som passerat, men att det är mycket ur ett lokalt perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.