Kommunstyrelsens moderata ordförande i Helsingborg, Christian Orsing, står inne i Borgmästarerummet i rådhuset i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens moderata ordförande i Helsingborg, Christian Orsing, arbetar för att regeringen ska ändra sig och ta ett nytt beslut om att placera Utbetalningsmyndigheten i Helsingborg. Hör honom berätta varför i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Moderaterna i Helsingborg vill ha myndighet mot välfärdsbrott i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka välfärdsbrott kommer regeringen att starta en ny myndighet. Nu vill kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Christian Orsing (M), att den ska placeras i Helsingborg.

Det var den tidigare Socialdemokratiska regeringen som beslöt att inrätta en ny myndighet kallad Utbetalningsmyndigheten i Södertälje. Men efter regeringsskiftet stod det klart – den flyttas till Stockholm. Något som kommunstyrelsens moderata ordförande i Helsingborg vill ändra på.

– Redan 2007 tillsatte vi särskilda bidragskontrollanter för att motverka felaktigt utnyttjande av våra välfärdssytem. Nu gör man en nationell kraftsamling i dessa frågor genom en ny myndighet och då vill vi välkomna var man kan placera en sådan myndighet, säger Christian Orsing (M).

Regeringen ändrar sig inte

Utbetalningsmyndigheten huvuduppgift ska vara att förebygga, upptäcka och förhindra välfärsbrott.

Sent på tisdagseftermiddagen kontaktade Niklas Gillström, pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson, SVT Nyheter Helsingborg och meddelade att beslut om Stockholm ligger kvar.

– Det är ej aktuellt att ändra direktiven angående ort, skriver Niklas Gillström i ett sms till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.