Flera män som polisen kopplar till ett gäng på Söder har häktats för en rad brott den senaste tiden i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Mord, skottlossningar och kidnappning – kriminella i konflikt på Söder i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Adolfsberg i Helsingborg förra veckan där en man i trettioårsåldern sköts ihjäl ska, liksom flera andra våldsdåd, ha kopplingar till en konflikt inom ett kriminellt nätverk på Söder.

Utöver mordet är polisens teori att även två skottlossningar på öppen gata i höstas har att göra med detta gäng. Dels en på Söder i september och en på Rosengården i november, där en man sköts i benet.

– Man kan se det som en del av en konflikt på Söder. Det är ett gäng som splittrats och blivit två, vad den konflikten handlar om är inte vår sak att kommentera, säger Cathrine Bengtsson som är åklagare.

Uppgifter: Mordoffret har tidigare kidnappats

Samma man som mördades förra veckan ska enligt uppgifter även ha kidnappats i november, samma natt som skottlossningen på Rosengården.

Nu sitter två män häktade, misstänkta för kidnappningen. Ytterligare två män är internationellt efterlysta för samma brott.

– Vi har våra aningar om var de befinner sig. De är efterlysta internationellt, mer vill jag inte säga, säger Cathrine Bengtsson.

Polisen har även häktat en 26-åring efter att ha hittat skjutvapen i hans lägenhet.

Utöver det har tre män i veckan häktats för mordet på Adolfsberg den femte april, samt två för medhjälp till mord.

Skadestånd från staten på en kvarts miljon

Konflikten tycks ha eskalerat under hösten, efter att hovrätten i september friade två män från långa fängelsestraff för ett mordförsök i samband med ett knivslagsmål på Söder i november 2022. En av de friade är 26-åringen.

Dessa två män har även fått skadestånd på en kvarts miljon, respektive 300 000 från staten på grund av den ändrade mordförsöksdomen.

En tredje man friades dock inte av hovrätten, han avtjänar ett fängelsestraff på tio år för mordförsök.

Såhär sa polisen Christian Nordin om mordet tidigare i veckan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax innan sextiden på fredagsmorgonen ringde larmades polisen efter att en person påträffat en skottskadad person på Adolfsbergs centrum. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.