Det har gått två veckor sedan mannen i 20-årsåldern från Åstorp sköts med flera skott vid en gångtunnel på Närlunda i Helsingborg. Redan dagen därpå anhölls en 20-årig man i sin frånvaro som misstänkts för mordförsök. När han häktades en vecka senare hade rubriceringen ändrats: Den skjutne mannen dog av sina skador och ärendet är nu en mordutredning.
Hur de båda männen känner varandra är oklart men de kommer båda från Åstorp och är tidigare dömda för olika brott.
Båda omhändertogs som unga
Brottsoffret har under sina tonår bott på HVB-hem för att få bukt med ett drogmissbruk, något som senare byttes ut mot ett SiS-hem efter att han ska ha hotat personal på det första boendet.
Enligt en dom från förvaltningsrätten har det framgått att han rörde sig i kriminella kretsar. Han är dömd för bland annat misshandel, olaga hot och narkotikabrott.
Den misstänkte mannen är dömd för bland annat rån och olika typer av trafikbrott. Även han omhändertogs som tonåring eftersom det redan då fanns misstankar om att han hamnat på en brottslig bana.
Fram till i våras var han misstänkt i ett narkotikabrottsärende på en annan ort i landet, men de misstankarna är nu avskrivna.
Att narkotika är bakgrunden till händelsen i gångtunneln är en teori som polisen arbetar med.
Ansökte om skydd
Nu framkommer det att den skjutne mannen redan i augusti vände sig till socialtjänsten i sin hemkommun med en önskan om att återigen bli placerad på ett HVB-hem. Anledningen som han uppgav var att han fått ta emot dödshot.
Åstorps kommun inledde genast en utredning men innan den hann avslutas ansökte mannen om en plats på ett skyddsboende. Den ansökan beviljades redan samma dag men efter beslutet gick mannen i 20-årsåldern inte att nå. En och en halv månad senare mördades han.
Nu har kommunen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Sarah-bestämmelsen. Av anmälan framgår att kommunen nu ska se över sina rutiner för skyddsärenden.
I klippet nedan kan du höra vad polisen dagen efter skjutningen på Närlunda.
Lex Sarah
Lex Sarah är en bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att personal i vissa verksamheter, exempelvis inom äldreomsorgen eller omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det räcker att någon inom personalen misstänker brister för att de ska vara skyldiga att rapportera.
Rapporteringen ska ske till berörd nämnd i kommunen som i sin tur ska dokumentera och utreda vad som har hänt. Om utredningen visar på ett allvarligt missförhållande eller en stor risk att ett sådant uppstår ska nämnden rapportera vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.