Här är mördarväxten som snabbt kan breda ut sig och ta över din trädgårdsdamm. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Mördarväxten är här – länsstyrelsen varnar

Uppdaterad
Publicerad

Sydfyrling, eller vattenkrassula, är en växt som har förbjudits i Storbritannien för att den är invasiv. Nu har den första kända vilda växtplatsen i Sverige hittats, i en damm i Helsingborg.

Sydfyrlingen kommer ursprungligen från Australien och Nya Zeeland. I Sverige säljs den under namnet vattenkrassula och har blivit populär i svenska trädgårdsdammar. Växten har nu upptäckts i en dagvattendamm i Helsingborgsområdet Berga.

– Det här är ett bekymmer som oroar oss. Vi ser att det kommer in fler och fler arter som blir invasiva och tar över. Det är en mycket oroande utveckling, säger Nils Carlsson, doktor i invasionsbiologi, som länge har forskat om invasiva arter och som arbetar med det på Länsstyrelsen i Skåne.

Trots att handeln med sydfyrlingen förbjöds i England är den ändå spridd över nästan hela ögruppen. Enligt Länstyrelsen är det nu första gången som sydfyrlingen eller vattenkrassulan hittats i naturen i Sverige.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Vi bor på ett krympande jordklot. Vi blir fler och fler människor som reser och handlar mer och mer över hela världen. Sverige har tidigare inte varit bra på att stoppa den här typen av skadliga arter. Det är därför som vi har mördarsniglar och jättebjörnlokor här, säger Nils Carlsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Arter som tar över

En invasiv art är en art som fungerar väl i sitt vanliga utbredningsområde, men som när den sprids till nya delar av världen, får en kraftig tillväxt som skadar ekosystemen och påverkar människor, djur och växter. Några exempel på arter som har blivit invasiva i Sverige är spansk skogssnigel, sjögull och jätteloka.

– I England märkte ägare till trädgårdsdammar att sydfyrlingen helt tog över och man började rensa. En del kom ut i naturen. Problemet är att sydfyrlingen kan bilda så täta bestånd i naturen att vattenytan och inhemska växter släcks ut och hela ekosystemet förändras, säger Nils Carlsson och påpekar att vattenväxter sprider sig snabbare än landväxter, vilket gör frågan än mer akut.

Vill stoppa försäljning

Nils Carlsson betonar vikten av att tidigt bekämpa dessa arter innan det är för sent.

– Problemet är att vattenkrassulan säljs som dammväxt i Sverige, men vi kommer arbeta för att förbjuda försäljning av den. Vi vill också uppmärksamma alla på att vara försiktiga och kontrollera allt som man köper och planterar i sina dammar och trädgårdar, så att inga skadeväxter kommer ut i naturen, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne.

Länsstyrelsen i Skåne kommer att arbeta för att vattenkrassulan eller sydfyrlingen kommer med på den nationella listan med djur-och växter som inte får säljas. Invasiva arter är ett snabbt växande hot mot biologisk mångfald och en ny EU-förordning förbinder alla medlemsländer att bekämpa invasiva arter som hotar biologisk mångfald.

Troligen ingen fiende

Länsstyrelsen kommer att ta bort växten från dammen i Berga nu på måndag. Därefter kommer Helsingborgs stad att följa upp åtgärden så att inte eventuellt resterande växtmaterial tar fart i vår.

Har vattenkrassulan några fiender i Sverige?

–  Ingen fiende såvitt vi vet, förutom Nils Carlsson då förstås, säger Nils Carlsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Invasiv art

En invasiv art är en exotisk art, främmande art, introducerad art eller en icke ursprunglig art vilken påverkar det ekosystem som arten koloniserar.

En potentiellt invasiv art kan hamna i ett nytt ekosystem av olika skäl. Det kan handla om naturlig migration, men inte sällan är det människan som, medvetet eller omedvetet, gjort det möjligt för arten att invadera ett för arten nytt ekosystem.

Introduktion via global handel respektive försäljning av husdjur anses vara de två vanligaste processerna för spridning av potentiellt invasiva växter, djur, svampar och mikroorganismer.

De flesta introducerade arter blir dock inte invasiva eftersom de inte är evolutionärt anpassade till den nya miljön. Vanligen konkurreras den introducerade arten ut av befintliga arter, men under vissa förutsättningar kan den introducerade arten bli invasiv.

Invasiva växt- eller djurarter kan också sprida sjukdomar och därmed påverka det invaderade ekosystemet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.