Övervakningsbilder på en svartklädd motorcyklist har varit en del av bevisningen i mordförsöket på Berga förra året. Men bevisen är inte tillräckligt starka och nu frias två män från misstankarna om inblandning i mordförsöket. Foto: Polisens förundersökning

Morddömd frias för skjutning på Berga i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man dömdes tidigare i år till livstids fängelse för inblandning i mordet på Dalhem. Strax därefter åtalades han för mordförsök på offrets bror, men nu frias han från misstankarna.

I maj 2023 sköts två personer i en företagslokal på Berga i Helsingborg. En av dem träffades med två skott – ett rakt genom bålen och ett i armen. Den andra personen träffades med ett skott i vaden, men båda överlevde.

I augusti förra året sköts det ena offrets bror till döds på Dalhem och fyra personer har dömts för inblandning i mordet. Två av dem är kända kriminella från nordvästra Skåne och de fick långa fängelsestraff. En av dem, en 26-årig man, bedöms vara den som beställt mordet och han fick därför livstids fängelse.

Dagen efter domen åtalades den livstidsdömde mannen, mot sitt nekande, även för mordförsöket på Berga. Ytterligare en man som åtalades för medhjälp till mordförsök.

Bilder på motorcyklist som bevis

Åklagarens bevis har bland annat varit övervakningsbilder där man ser en svartklädd man på en motorcykel i industriområdet Berga och vid adressen där mordförsöket inträffade. Motorcykeln hittades ungefär en timme efter mordförsöket i ett garage som kan kopplas mannen som misstänks för medhjälp.

– Vi menar att det är 26-åringen som är skytten och mc-föraren och man har hittat DNA-spår från honom på motorcykeln och hjälmen, säger Christofer Linder, en av åklagarna i målet.

DNA-spår från minst tre andra personer har också hittats på motorcykeln.

Nu har Helsingborgs tingsrätts dom kommit – båda männen frias från misstankarna.

– Vi har hela tiden sagt att misstanken bygger på svaga indicier och det har domstolen bekräftat. Min huvudman har hela tiden sagt att han inte har med det här att göra, säger Jakob Sjödin, advokat till mannen som åtalats för medhjälp till mordförsök.

Bevisen inte tillräckligt starka

Helsingborgs tingsrätt anser att det bevisat att det är den aktuella motorcykeln som skytten använt sig av men det är går inte att säga säkert att det är den 26 åriga mannen som är föraren och skytten.

En cigarettfimp med 26-åringens DNA har även hittats i närheten av brottsplatsen, men eftersom han brukar vistas i området anses det inte heller vara tillräckligt stark bevisning.

SVT söker även 26-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.