Wilda Olofsson, Shiler Jamal och Milo Johansson räknade ihop tillräckligt många poäng för att slå sig in på topp tio-listan bland nästan 15 000 elever.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilda Olofsson, Milo Johansson och Shiler Jamal räknade ihop tillräckligt många poäng för att slå sig in på topp tio-listan bland nästan 15 000 elever. Hör dem berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Simon Melin

Möt tre av Sveriges bästa matteelever – alla från Kungsskolan i Örkelljunga

Uppdaterad
Publicerad

I en mattetävling med nästan 15 000 elever från hela landet placerade tre elever från Kungsskolan i Örkelljunga sig i topp tio.

Totalt tävlade 14 945 elever från 776 klasser på att vara bäst i matematiktävlingen Pangea. Och i helgen åkte tre elever från Kungsskolan upp till Stockholm för att vara med på prisceremonin.

– Det känns väldigt coolt och häftigt. Det är är större än andra händelser som kanske händer i skolan, säger Shiler Jamal som var en av eleverna som fick åka upp till huvudstaden efter att hon placerat sig i topp tio bland årskurs sjuelever från hela landet.

”Har haft extra mattelektioner”

Efter ett prov i höstas och ett på vårterminen stod det klart. Shiler Jamal, Wilda Olofsson och Milo Johansson presterade så bra på proven att alla tog sig in på respektive årskurs topp tio-lista och fick åka upp till prisceremonin.

– Vi har haft extra mattelektioner varje måndag. Vi har engagerade lärare och jag själv har också varit engagerad och velat lära mig, säger Wilda Olofsson som går i årskurs åtta.

– Är det inte lite utmanande blir det tråkigt. Det finns alltid nya utmaningar man kan testa om det blir för enkelt, lägger Shiler Jamal till.

Är matte coolt eller töntigt nuförtiden?

– Det nog blandade åsikter. Jag tror att många tycker det är töntigt för att de tycker det är tråkigt. Men samtidigt blir de ofta ganska imponerade när de ser vilka nivåer man gör matte på, säger Wilda Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.