En digital karta över Helsingborg och nuvarande samt föreslagna Paragraf 3-områden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den styrande Treklövern tillsammans med Sverigedemokraterna vill utöka antalet Paragraf 3-områden, där ordningsvakter har utökade befogenheter. Se mer i klippet ovan. Foto: Pia Borgström/SVT

Narkotika och stora fester skapar oro – kan bli fler ordningsvakter i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Den upplevda tryggheten i Helsingborg minskar samtidigt som nästan alla brott förutom de grövsta går ned. För att få fler helsingborgare att känna sig tryggare vill den styrande Treklövern nu utvidga de områden där ordningsvakter bland annat får utökade befogenheter.

Det handlar om så kallade ”paragraf 3-områden”, det vill säga störande av allmän ordning. Kommuner har sedan en tid tillbaka möjligheten att betala ordningsvakter som jobbar på polisens mandat och har rätt att avvisa, avlägsna och omhänderta personer.

– Jag ser att den upplevda tryggheten behöver förbättras så att fler helsingborgare känner sig trygga när de vistas på stadens gator, säger kommunstyrelsens moderata ordförande Christian Orsing.

Grillfester med alkohol pekas ut

Polisen och kommunen har sedan tidigare pekat ut exempelvis Drottninghög, Dalhelm och Fredriksdal som otrygga områden men anser att det nu istället handlar om mer centrala delar av Helsingborg.

I ansökan pekas bland annat grillfester med alkohol på Gröningen, en utpräglad narkotikaproblematik på Gåsebäcken och personrån i Slottshagen ut som trygghetsproblem för staden.

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan förstarka staden trygghetsarbete. Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal är sedan länge väldigt prioriterade områden. De områden vi nu ansöker om angränsar till befintliga paragraf 3-områden, säger Christian Orsing.

Polisen: ”Våra resurser räcker inte till”

Räcker inte polisens resurser till för att upprätthålla ordningen?

– Nej vi ser att vi ibland behöver komplettera, säger Christian Orsing.

Någon som polisen själva håller med om.

– Vi hinner inte med den klassiska ordningshållningen på samma sätt som förr. Brotten har förrändrats och polisens arbete har blivit mer komplext. Därför är det svårt för polisen att hinna med, säger polisens ordningsvaktsamordnare Jens Löfmark.

Det är i slutändan polisen som beslutar om det nuvarande paragraf 3-området ska utökas eller ej. Och enligt uppgift till SVT Nyheter Helsingborg kommer polisen skriva ett positivt utlåtande men beslut tas på polisens regionala nivå.

Lagen om ordningsvakter tredje paragrafen

Redan 2006 upprättades det första paragraf 3-området i Helsingborg, då på Söder. 16 år senare upprättades det andra området – i Centrum. Nu kan alltså tre nya områden få samma status.

Lagen om ordningsvakter (LOV) är från 1979 och ska göras om för att den ska bli mer tydlig. Idag får ordningsvakter bara hjälpa polisen i allmänordning, de får inte gripa på misstankar utan bara vid pågående brott.

Från och med den första januari 2024 får ordningsvakter mer befogenheter, då får de främja trygghet, säkerhet och användas till mer brottsförebyggande arbete än vad som tidigare är gjorts.

Då kommer så kallade pargraf 3-områden bli lättare att få igenom.

Även utbildningen för ordningsvakter fördubblas, den går från två till fyra veckor.

Källa: Polisen och Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.