Jenny Wenhammar reparerar Lars Vilks konstverk Nimis när han inte kan vara på plats själv. Foto: Jessika Jellbom

Nimis förstärks av ministrar under Lars Vilks frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 000 besökare tar sig till Lars Vilks Nimis på Kullaberg varje år. När konstverket inte kan underhållas av skaparen själv rycker andra in.

Svallvågorna har gått höga kring Lars Vilks och hans Nimis i Kullabergs naturreservat genom åren.

Och sedan Vilks kontroversiella bilder av profeten Muhammed som rondellhund publicerades 2007 har han levt med polisskydd och haft svårare underhålla evighetsverket.

Efter attentatet i Köpenhamn i februari tvingades konstnären flytta från trakten och överge sin skapelse.

Men då klev mikronationen Ladoniens ministrar in för att rädda installationen från att bli havets rov.

– När landet lider måste man ju ställa upp. Nimis är ju en del av Ladonien så det är ett nationsbygge samtidigt det här, hur man underhåller en nation, säger Fredrik Larsson, Ladoniens konst- och hoppminister sedan 1998 .

Tillträder posten som hund- och trädminister

Landet Ladonien är också Vilks skapelse, en kvadratkilometer stort med snart 18 000 medborgare. Konstnären själv är statssekreterare.

Minister kan vem som helt bli, det är bara att ansöka. Jenny Wenhammar från den feminisktiska protestgruppen Femen tänker sig bli hund- och trädminister inom kort.

– Det står ”Je suis Lars Vilks” där uppe vid entrén på en av brädorna. Det är lite svar på frågan vad jag gör här: ”Je suis Lars Vilks”.

– Jag uppskattar verkligen att människor som Lars Vilks finns, som ifrågasätter gränser och normer, och där är Ladoniens statssekreterare en förebild, verkligen, säger Jenny Wenhammar.

”Stör ingen egentligen”

Den latinska innebörden av Nimis är ”för mycket”, vilket till och med konst- och hoppministern kan känna ibland, men han tycker att kritikerna resonerar lite fyrkantigt.

– Det stör ju ingen egentligen, sen kan man ha åsikter om att det är fult och så men det kan man ju ha om alla byggnader. Tanken är att vi ska försöka starta någonting som ekonomiskt kan driva detta visare, kanske att ha någon i framtiden som kan fortsätta när Lars Vilks inte kan spika längre, säger Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.